Великодня писанка – символ життя

До світлого свята Великодня православні та католики пускають в серце гармонію та готують свої оселі до весняного оновлення й звертаються до джерел духовності, краси, пам'яті.

Зі скарбниці найновіших книг про українські традиції та звичаї святкування Святої Пасхи, малювання писанок, крашанок, крапанок і народні взори цього незвичайного у своїй красі та символізмі мистецтва, у читальній залі Муніципальної бібліотеки відкрита святкова виставка.

Вона не просто містить різного роду матеріали про свято Великодня, а крок за кроком розкриває традиції й символіку Христового Воскресіння. Перший крок (верхня поличка) розповість про загальноукраїнські звичаї: Кара-Васильєва «Декоративне мистецтво України ХХ століття», Борисенко «Українська етнологія», Жайворонок «Знаки української етнокультури», Кусайкіна «Твоя країна - Україна», збірник «Україно, нене моя».

Другий крок – до глибшого знання буковинської писанкарської традиції та дотичних передвеликодніх і Великодніх обрядів (друга поличка):  Загайська «Писанка», Ластівка «Рахманський великдень», Маковій «Затоптаний цвіт».

На третій сходинці виставки представлені книги про зв'язок Великодного обряду з іншими подіями в році, сказання, повір'я, прикмети та інші атрибути свята в українських родинах: Воропай «Звичаї нашого народу», Килимник «Ккраїнський рік, кн. ІІ», Скуратівський «Покуть», Войтович «Українська міфологія».

На нижній поличці розкрили якраві листки дитячі видання про писанку й пасхальні вироби: енциклопедія «Українські традиції і звичаї», Скуратівський «Берегиня», яскраві дитячі видання «Зростаємо разом» № 4, 2011 та  «Яблунька» № 2, 2012.

Долучитись до книжкового Великодня та проникнутись аурою свята можна, завітавши в Муніципальну бібліотеку ім. А. Добрянського.