«В цьому місті я народилась, цьому місту навіки належить моє серце»

«В цьому місті я народилась, цьому місту навіки належить моє серце»

105 років від дня народження української письменниці Ірини Вільде (Дарини Полотнюк) (1907 – 1982). Виставка з фондів А.Добрянського.

Ірина Вільде (Дарина Полотнюк) – видатна українська письменниця, лауреат Державної (тепер Національної) премії імені Тараса Шевченка (1965) за роман «Сестри Річинські». Народилась 5 травня 1907 року в Чернівцях, тут закінчила ІІ цісарсько-королівську гімназію, що зараз ЗОШ № 23.

«Я буковинка, - неодноразово наголошувала письменниця, - навіть не тим, що уроджена там і вихована на тій землі, але тим якимсь віковим прив’язанням до того закутка нашого краю, тою тугою, що за дванадцять чи тринадцять літ не змаліла ані на волосок...».

Три найвідоміші романи, які склали славу Ірини Вільде, «Метелики на шпильках», «Б’є восьма», «Повнолітні діти» написані про Чернівці та складають спомини років навчання, наприклад заняття проф. І. Васелашка, який прищепив юній гімназистці знання і любов до української літератури. Найкращим путівником по «Вільдишиних» Чернівцях є, безперечно, роман «Повнолітні діти» в якому видно детальне знання топографії чернівецького середмістя і передмість, шанобливе ставлення до рідного міста.

Працюючи у Львові, Ірина Вільде очолювала СПУ, редагувала журнал у Коломиї, але кожної можливості приїжджала до Чернівців. Треба зауважити, що «Серце Буковини» залишилось у серці І. Вільде не тільки малою Батьківщиною, про що вона пише в етюді «Кілька днів на зеленій Буковині»: «... скільки разів я приїжджаю до Чернівців уже як «вигнанець» з рідного краю, не можу не хвилюватись на сам вид міста, яке зробило колись мою найпершу молодість такою багатою».

Чернівці міцно асоціювалися в письменниці також з Ольгою Кобилянською, з якою кілька разів зустрічалась у Чернівцях і вже по смерті Кобилянської взяла участь у науковій конференції Чернівецького університету на пошанування до 100-річчя з дня народження Ольги Кобилянської. А 25 листопада 1977 р. вона приїхала в «гарні нині Чернівці» на літературний вечір, присвячений 60-річчю від дня народження буковинського письменника та вченого Михайла Івасюка.

Померла у м. Львові 30 жовтня 1982 р.

2007 р. заснована літературна премія ім. Ірини Вільде.

До ювілейної дати в Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського розгорнута виставка, де представлені твори Ірини Вільде, зокрема найновіше видання трьох визначних романів «Метелики на шпильках» (вперше), «Б’є восьма» та «Повнолітні діти», два сучасних видання роману-епопеї «Сестри Річинські», що приніс письменниці найвищу державну нагороду, та матеріали щодо зв’язків Ірини Вільде з Чернівцями.