Культпростір. Події

Реґґі, джаз-оркестр та теплі книги

Ювілей Юрія Гіни, виступ гурту «The Вйо» та презентація двох електронних книг поезії – три найвиразніші прикраси мистецького тижня в Чернівцях. Власне, про Ю. Гіну не казатиму, бо краще від Залуцького не скажу, про гурт «The Вйо» і так двічі написали, а ось про книги Інґи Кейван не сказати – гріх. Авторка зізнавалась на презентації у Літкафе, що мріє про те, щоб її книги були теплими. Але теплими бувають усі книги, щойно видрукувані у видавництві. Електронні теплими не бувають. Щоправда, це єдиний ґандж поетичних збірок знаної авторки.

«У залі Чернівецької обласної філармонії відбувся творчий вечір-концерт композитора, музиканта, диригента, педагога, активного громадського і мистецького діяча, члена президії правління обласного відділення Національної всеукраїнської музичної спілки, заступника голови обласного об’єднання композиторів Буковини, народного артиста України, професора... почесного громадянина міста Чернівців Георгія (Юрія) Миколайовича Гіни з нагоди його 80-річчного ювілею....» О. Залуцький (Буковина. – 2012. – 4 травня. - № 34).

 «Три покоління скрипалів родини Гіна... Мама гарно співала, а тато грав на скрипці. Хоча у прямому сенсі професійними музикантами вони не були. Батько вивчився на учителя, а там обов’язково треба було знати музику...» О. Росинська (Свобода слова. – 2012. – 3 травня. - № 18).

«Поезія – це надзвичайно тонка річ, що створена людьми, це розум серця», - сказав чернівецький поет Микола Рачук на презентації збірок поезії буковинської поетеси Інґи Кейван – збірок «Тремтіння сфер» та «Коли Бог приходить» Д. Луканюк (Доба. – 2012. – 3 травня. – ч. 18).

«Соромно в Україні співати російською. Днями легендарний гурт «The Вйо»виступив у Чернівцях. Ці музиканти – чи не єдині в Україні, хто від часів популярного хіт-параду «Територія-А» досі сповідує в шоу-бізнесі музику стилю реґґі...» М. Кобилюк (Молодий буковинець. – 2012. – 4-5 травня. - № 48).

«Старі Чернівці – у творчості письменниці Ірини Вільде. У її творах оживають старі назви чернівецьких вулиць, зниклі будинки, а чернівчанки ходять босоніж у густо розшитих бісером народних сорочках...» В. Чорней (Молодий буковинець, додаток Місто. – 2012. – 3 травня).

Огляд підготувала

Антоніна Аністратенко