«І пам’ятає світ врятований»

 

В Муніципальній бібліотеці імені А. Добрянського для відзначення 9 травня розгорнута багатопланова виставка-роздум, яка прямує до вирішення проблеми сприйняття Дня Перемоги українцями, які, перебуваючи на час війни у складі різних державних утворень, отримали подвійний трагізм участі в ній. Відповідно, перемога опиняється наче на двох шальках терезів і стає, тим самим, напівпоразкою. Щоб склеїти докупи черепки сприйняття цього складного й багатомірного явища – презентуємо матеріали різних авторів, років, держав.

Зокрема, на стенді виставки у читальній залі бібліотеки мирно співіснують документальні видання часів Радянського союзу «1418 дней войны», «Тегеран, Ялта, Постдам. Сборник документов», «Крымская конференция...» та альтернативні науково-публіцистичні та документальні розвідки Р. Ингерсола «Совершенно секретно», «Черная книга» й книги з історії, видані за незалежної України, «Історія України. Документи й матеріали», Лазарович «Історія України», Бойко «Історія України», журнал «Україна» № 32/1992.

Найсучасніші наукові студії презентує книга київського науковця, журналіста Л. Івшиної «Дві Русі», яка розвінчує протистояння двох таборів: «ВВВ» та «німецько-радянська війна», а також стереотипних протиріч та політизування історичної інтерпретації.

Зроблена у стислішому форматі та виглядає ще гостросюжетнішою (проте не менш науковою і зі спробою узагальнення) стаття проф. С. Кульчицького «День перемоги... в якій війні?» (День. – 2011. – 29-30 квітня. - № 76-77).

Як військові дії Другої світової війни відбились на мирному населенні, житті цілого покоління, яке вже незабаром стане історією, описали письменники та поети. Україна понесла чи не найбільші людські втрати. Про це з болем і крихтою надії писали й пишуть Ліна Костенко (Л. Костенко «Біографія, вибрані твори...»), Емма Андієвська (Е. Андієвська «Мутанти»), Павло Вольвач (П. Вольвач «Південний Схід»), відгукнулись романісти Олесь Гончар неповторним твором «Людина і зброя», Іван Багряний - «Огненне коло».