«Великі просвітителі землі слов’янської»

Кирило і Мефодій — слов'янські просвітителі та проповідники християнства, творці слов'янської азбуки.

З 843 Кирило вчився у Константинополі при дворі візантійського імператора Михайла III, де одним з його вчителів був Фотій. Добре знав слов'янську, грецьку, латинську, єврейську і арабську мови. Був патріаршим бібліотекарем, викладав філософію. В 40-60-х рр. 9 століття брав участь у диспутах з іконоборцями і мусульманами в Сирії. Близько 860 року їздив з дипломатичною місією до хозарів.

Мефодій рано вступив на військову службу. Протягом 10 років керував заселеною слов'янами областю Македонії. Постригшись у ченці, став ігуменом монастиря Поліхрон на березі Мармурового моря. Влітку 863 року Кирило і Мефодій на запрошення князя Ростислава переселились до Моравії, щоб проповідувати християнство.

Перед від'їздом Кирило створив один з перших слов'янських алфавітів (у науці немає єдиного погляду з питання, яку азбуку створив Кирило — кирилицю чи глаголицю). Кирило і Мефодій перекладали на старослов'янську мову церковні книги — вибрані місця з Євангелія, Псалтир, Апостольські послання.

За запровадження слов'янської мови в богослужінні були звинувачені в єресі. В 866 на виклик Папи Римського Адріана II їздили до Риму. Отримали від нього спеціальне послання, в якому їм дозволялося розповсюджувати слов'янські церковні книги і проводити богослужіння на слов'янській мові.

Після приїзду до Риму Кирило помер. Похований у Базиліці Святого Климента у Римі.

Мефодій був висвячений на архієпископа Моравії і Панонії, і в 870 повернувся до Панонії. Внаслідок інтриг німецьких феодалів деякий час перебував в ув'язненні. В 882—884 жив у Візантії. В середині 884 повернувся до Моравії, де перекладав Біблію на слов'янську мову.

Обидва брати були канонізовані Східною (православною) Церквою та названі «рівноапостольними», а також числені до святих Західною (католицькою) Церквою.

У 1980 році Папа Іван Павло II оголосив святих Кирила та Мефодія «покровителями» Європи.

У Муніципальній бібліотеці імені А. Добрянського розгорнута синкретична виставка з фондів А. Добрянського та онлайн-каталог словників та довідників, які підготовлені товариством «Кирило та Мефодій»: http://www.megabook.ru/About.asp. Цьогоріч виповнюється 1150 років місіонерській діяльності Кирила і Мефодія. На виставці видання, яке найповніше окреслює діяльність Кирила і Мефодія загалом, до місії та контекст її проекту, це книга В. Балуха Візантиїстика. Оскільки День слов"янської писемності та мови співпадає з пошануванням цих великих просвітителів, то окрема поличка на виставці присвячена розвиткові писемності на слов"янських теренах - це і ошатне видання "Граматика словенская" і розвідка "Походження слов"янської писемності", а "Богословський стиль у сучасній українській мові" Н. Бабич проектує давню "місію" у сьогоднішній її висновок.  "Безсмертні предтечі" (до біографії та діяльності Кирила та Мефодія), В. Воскобойников "Братья" розповідають цікаві факти й подробиці про позитивні культорологічні сторони християнізації Русі.

Актуальним доповненням до книжкового матеріалу стала газетна стаття С. Шумила "Місія Кирила і Мефодія і християнізація Русі в ІХ ст" (Слово Просвіти. - 2012. - 17-23 травня. - № 20).

Познайомитись із виставкою можна на сайті http://www.dobrabiblioteka.cv.ua та відвідавши бібліотеку.