«Казки старих Чернівців...»

З нагоди Міжнародного дня захисту дітей, 30 травня ц. р. об 11:00 в приміщенні Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського відбулась творча зустріч-читання, в якій взяли участь учні молодшої школи Чернівецької гімназії № 1 в рамках літнього табору (педагоги Данко Г. В., Никитович Л. В.). Запланована перша зустріч започаткувала півгодинне художнє читання спеціально адаптованої авторської казки екскурсійно-пізнавального характеру про архітектуру та історію Чернівців. Текст читали багаторічний диктор Буковинської державної телерадіокомпанії, член спілки журналістів України Жанна Одинська та авторка казки, молода дитяча письменниця, магістрант ЧНУ ім. Ю. Федьковича Іванна Стеф’юк

Проект підготував колектив Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського спільно з працівниками Бібліотеки-філії № 2 для дітей (завідувач Надія Козак) Центральної бібліотечної системи м. Черінвців

  Окрім читання казки для чернівецьких школярів, проект складається, з презентації відеоряду панорами міста та окремих архітектурних об’єктів з їх ансамблем,  які ілюструють казкову подорож серцем Буковини. Допомогу у виготовленні логотипу казки та ілюстрацій старих Черінвців люб’язно надав інформаційно-видавничий центр «Місто». Найулюбленішим будівлям та пам’яткам маленькі читачі зможуть додати барв. Кожному учневі на заході було подаровано двохсторонню картку з «вечірніми» обрисами найгарніших споруд, які вони самі розмалюють.

   
 
 Така імпровізована чернівецька розмальовка продовжить життя, як ілюстрація у запланованій книзі: казка про наше місто має стати друкованим виданням, а не тільки прочитаною уявною подорожжю, – запевнив працівник видавництва «Букрек» Сергій Максимець. Продовжуючи розмову про ідею видання, пан Сергій поділився власними враженнями від вечора: «Ми, як видавництво, хочемо долучитись до цього проекту і видати казки старих Чернівців. Але сидячи тут протягом читання, я зрозумів, що необхідна не тільки друкована, але й аудіокнига, тому що таке виразне читання набагато більше захоплює дітей». 
  
 
 
 
 
Ще однією родзинкою став діалог з найменшими слухачами, який значно пожвавив сприйняття казки учнями. Досвідчена у публічних виступах і артистична Жанна Одинська по ходу читання задавала дітям запитання, на які вони охоче відповідали, були активними, висловлювали свої думки щодо продовження казки. Ошатна сукня та читацька майстерність Іванни Стеф’юк зовсім не менше причарувала учасників дійства. А засвічений ліхтарик та його логотипна версія допомогли поринути у казковий світ і дітям і їх вчителям.

 
 
 
 
Звичайно, дві бібліотеки не могли б провести захід без участі книг. А вже поготів, коли йдеться про Міжнародний день захисту дітей, які люблять читати. В подарунок від організаторів свята та видавництва «Букрек» учні отримали яскраві й цікаві художні книги та солодкі сюрпризи.
 

 
 
 
 
Текст підготувала
Антоніна Аністратенко