Культпростір. Події.

 Казки про місто та поетичний млин

У Чернівцях як завжди розмай культурних подій. У інших містах маніфестації, а у нас – «Обнова-фест», концерти, казки про міську історію, сучасні вистави та спроби А. Федірка створити безпритульний музей Пауля Целана. Більше того, у Чернівцях проходять не лише фестивалі, але знімають і показують кіно про фестивалі.
«Уп’яте на Зелені свята у Музеї народної архітектури та побуту просто неба веселився «Обнова-фест»... Цікавим виявився і «Поетичний млин», що мальовничо розмістився на одному з пагорбів. Тут зійшлись поціновувачі слова й змісту… Модератор Ліка Тєрєхова розповіла, що проект об’єднав ще не брендові імена, але ті, що вже встигли заявити про себе в літературі. Молоді українські письменники з Донецька, Львова, Івано-Франківська, Тернополя, одеси та Чернівців змусили навіть далеких від поезії людей замислитись над метафоричними літературними штучками…» А. Чорна (Свобода слова. – 2012. – 8 червня. – ч. 23).
«Намагався зробити казку». Російський режисер Євген Горін зняв фільм про чернівецький фестиваль поезії. Своє захоплення Чернівцями і їх жителями, любителями поезії, Є. Горін зобразив у новому фільмі про MeridianCzernowitz-2011…» Л. Шутяк (Молодий буковинець. – 2012. – 8-9 червня. - № 62).
«Чернівчанка пише казки про місто. Іванна Сте’фюк уже записала сім історій і розповідатиме їх діткам. Іванка дізналася, що досі для маленьких чернівчан немає книжки, де у доступній формі розповідали б їм про їхнє старовинне місто. І вирішила, що це можна зробити у вигляді казок… Її першу казку-екскурсію старими Чернівцями почули молодші школярі гімназії № 1. Цей проект молода письменниця розробила разом із Муніципальною бібліотекою імені Анатолія Добрянського…» Н. Будна (Молодий буковинець (Додаток «Місто»). – 2012. – 7 червня. - № 61).
«У Києві завершився міжнародний конкурс «Коронація слова» на кращий кіносценарій, п’єсу та твори пісенної лірики. Переможцем цього престижного творчого змагання став також буковинський літератор Василь Мельник. Успіх забезпечив йому кіносценарій «Гніздо горлиці». Це – твір, який порушує злободенні теми сучасного життя, зокрема й молодіжні…» (Чернівці. – 2012. – 7 червня. - № 23).
«У Чернівцях відбулась… прем’єра всесвітньовідомої кантати Карла Орфа «Карміна Бурана». Виконанням цього монументального твору… Чернівецька обласна філармонія фактично завершила свій черговий 68-й концертний сезон…» О. Залуцький (Буковинське віче. – 2012. – 8 червня. - № 23).
«Літо у міському палаці дітей та юнацтва стартувало прем’єрою. Театр юних чернівчан представив глядачам виставу за п’єсою Ксенії Драгунської «Всі хлопчиська дурні або одного разу…». Режисер Іван Данілін, пластиограф Олексій Григорчук, художній керівник Інна Даніліна…» Т. Спориніна (Версії. – 2012. - № 23).
Огляд підготувала
Антоніна Аністратенко