Два літературознавчих дарунки

Новинки літературознавства й культурології, а саме, наукові праці українських науковців мають принадну «звичку» відразу з видавництва потрапляти (переважно з дарчими написами) до Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського.

Нині знову порадував академік, завідувач кафедри українознавства Івано-Франківського національного медичного університету Володимир Качкан. Дві новенькі книги знаного науковця, письменника присвячені питанням українського літературознавства, етнології, фольклористики, історії та культурології.

 

Качкан В. А. Екскурси і дискурси (українськаісторія, література, культура, філософія, фольклористика, етнологія, пресологія в епістолярномувіддзеркаленні: панорама проблеми) : Монографія. Частина друга[Текст] / В. А. Качкан. – Івано-Франківськ : Симфонія форте, 2012. – 112 с.

Друга частина монографії пана Володимира Качканаскладена з коротких статей нарисового характеру про епістолярні тексти, в яких розкривається зміст процесів української культури, історії, літератури. У першому розділі автор, описуючи й коментуючи найцікавіші видання про епістолярний жанр та власне самого листування відомих діячів, вказує на цінність дослідження листів і той глибинний пласт значень, причин та вислідів, який, при умілому читанні. можна з нього «витягнути». До прикладу наведу таку знакову цитату: «Юрій Шевельов, як провидець поклав надзавдання саме на «філософські плечі» Оксани Забужко – і, читаймо, саме ця стежка справді приведе до закладання фундаменту творення історії листування в Україні». Велику кількість джерел становлять для автора наукові розвідки, монографії та видання, підготовлені Івано-Франківськими колегами, але ще більше – це відомі у науково-публіцистичномудискурсі України праці та наново перевідкриті цікаві речі.

Також треба зауважити своєрідний стиль Володимира Качкана. Навіть у науковому тексті відчувається асоціативна метафоричність мислення автора. Власне нині в усьому світі вчені відходять від штампованого наукового стилю, який заміняє більш урізноманітнений і читабельний. Отже, поза очевидною науковою цінністю видання, можна наголосити ще й на практичній цінності, тобто книжку, яка хоч і є монографією, спокійно можна читати навіть за горнятком кави (шкода маргінеси завузькі для коментування).

Ще до особливостей видання – праця споряджена іменним покажчиком та покажчиком періодичних видань, але у змісті подані лише частини, на які логічно поділена книга. Але поза межі основного тексту не винесені розділи чи хоча би імена, видання, яким присвячені відповідні нариси-розділи. Щоправда праця не є об’ємною, тому знайти необхідну інформацію можна методом «швидкопереглядання».

Качкан В. А. Українська література (література рідного краю): Навчальний посібник-хрестоматія. – Івано-Франківськ, 2012. – Частина перша. – 402 с.

Посібник-хрестоматія спеціально розроблений викладачем, науковцем Володимиром Качканом для студентів, які сьогодні обплутані всесвітньою павутиною, обкладені численними хрестоматіями та кустарними посібниками для абітурієнтів, студентів, але не мають під руками належно зробеного посібника з вивчення літератури рідного краю. Наразі йдеться про Західну Україну. І період з середини ХІХ століття (А. Могильницький, М. Павлик, К. Попович) до найновішої літератури (Б. Бора, Р. Федорів, Я. Дорошенко). Отже, тепер уже мають.

Усього в книзі 16 постатей української літератури. До кошику з компліментами докидаю насамперед те, що кожен письменник у книзі поданий різнопланово: біографія, творчий шлях, твори, найвідоміші дослідження з бібліографією та критичний шкіц про розглядувану постать. Такий підхід створює цілісне підгрунтя для поглибленого вивчення творчості українських письменників або адекватне програмі «зелене поняття» для тих, хто стали в чергу за дипломами.

І, звичайно, трохи олівцевих написів Смертельного Критика на сторіночці «Для нотаток». Якщо маємо у книзі письменників від… і до 2007-го року і написано «Частина перша», то що потрапить у гіпотетичну поки «Частину другу», якщо автори у хрестоматії складені в хронологічному порядку? Об’ємом вражає вступне слово, а щодо оформлення, то мріялось би про якісніший друк і відсутність плутанини зі сторінками у змісті, а загалом – книга перфектний помічник студентам до рефератів, ознайомлення з творчістю письменників. Вирок такий: викладачам включити в список рекомендованої літератури у методичках до курсів з української літератури.

Антоніна Аністратенко