Культпростір. Події

 Вічне повторення новин

Цього разу, хоч начебто й «усе на своїх місцях і у ввічливій згоді», як писала польська нобеліатка Віслава Шимборська, проте культурні новини Чернівців у місцевій пресі нагадують головну тему театру абсурду, а саме: вічне повторення. Точніше навіть не повторення, а роздвоювання, розтроювання та іноді розчетверювання матеріалів. Маю на увазі триб журналістської праці (до якої доклала і я), коли певна подія, вчасно розіслана у прес-центри, незалежно від її ваги, «розтиражовуться» в усі газети, і, залежно від оперативності, транслюється кілька тижнів поспіль. Нині багато у нас фільму про Миколайчука, розкопок, поетичної антології (125 примірників накладу) та захисту мови, щоправда тільки в руслі «поговорити».

«З 14 червня у Чернівецькому художньому музеї відкривається фотовиставка «Сергій Параджанов. Дотик». Майже 70 великоформатних світлин режисера Сергія Параджанова… створені в різні періоди його життя і творчості кінооператорами, фотографами…» (Молодий буковинець. – 2012. – 15-16 червня. - № 65).

«Таємна свобода» - так назвали документальний фільм про українців-шістдесятників режисер Сергій Лисенко та сценарист Людмила Лемешева. Вони презентують фільм у Чернівцях. Прем’єру присвячено 71-й річниці від дня народження Івана Миколайчука…» (Молодий буковинець. – додаток Місто. – 2012. – 14 червня. - № 64).

«Краєзнавець… Юхим Гусар зібрав довідник про меморіальні дошки у Чернівцях. До нього увійшли 184 меморіальні дошки… -… Довелось обходити центральні вулиці та площі, оглядати будинки. Сфотографував усі виявлені дошки. Підготував матеріали про осіб і події, на честь яких їх встановили…» Н. Будна (Молодий буковинець. – додаток Місто. – 2012. – 14 червня. - № 64).

«Міждисциплінарна творча група «Тролейбус», на рахунку якої вже ціла низка мистецьких заходів, знову потішила чернівецьку публіку: представила свою першу антологію під назвою «8 тролейбусних зупинок», до якої увійшли поезії І. Матковської, А. Красиловської, Іллі Парпауца, І. Добруцького, В. Тігая, А. Аністратенко, А. Тужикова та Л. Воєвідки.» О. Танащик (Буковина. – 2012. – 15 червня. - № 46).

«Зустріч із … трипільцями. Дністровська комплексна археологічна енциклопедія НАН України, яка відновила роботу 2009 року, вирішила ще раз перевірити вже відкриті трипільські пам’ятки і цього сезону здійснити дослідження на невеличкому острові на Дністрі навпроти села Ожеве.» О. Чорний (Молодий буковинець. – 2012. – 11-12 червня. - № 63).

«Відомий львівський секстет «Піккардійська терція» днями виступив у Чернівцях. Протягом майже двох годин шестеро артистів на сцені співали, майстерно створюючи собі музичний супровід лише за допомогою власних голосів. Серед музичних інструментів були лише перкусія, там-там і бубон.» Г. Марків (Молодий буковинець. – 2012. – 11-12 червня. - № 63).

Огляд підготувала

Антоніна Аністратенко