Культпростір. Події

День прапора, спогади та мрії й інші культурні події

Тиждень, на який припав день незалежності, вийшов доволі інтернаціональний. Окрім святкових заходів, до Чернівців завітав гурт з Молдови, відбувась виставка декоративно-прикладного мистецтва, авторкою якої є дружина румунського консула. Також на носі – новий навчальний та театральний рік; в нашому місті спом’янули письменника Василя Кожелянка й пригадали, при допомозі Сергія Воронцова, давні цікаві чернівецькі портрети.

«Хочу, щоб онук любив свою країну». У Чернівцях святкують річницю незалежності та День прапора... На Центральній площі 23 серпня біля пам’ятника Тарасові Шевченку зібралися жителі, чиновники та депутати... [Поза святковим парадом – інший бік медалі – люди, чимало з яких втратили родичів, які боролись з незалежність]… «Тому це свято дуже величне для нашої родини. Цього дня ми йдемо до церкви, молимося за родичів, які полягли за свободу України, ставимо за них свічки» Н. Будна (Молодий буковинець. – 2012. – 24-25 серпня. – № 94).

«Я між спогадами і мріями». Вибране зі щоденників Василя Кожелянка друкується вперше… На одній зі сторінок щоденника написано: «Моя доля – іронічна, вона володіє почуттям гумору, здебільшого чорного» В. Чорней (Молодий буковинець. – 2012. – 23 серпня. – № 93).

«Холмс біля ратуші… Досвід слідчого значно цікавіший за досвід письменника чи священика: покаяння йому доводиться добиватися силою, хитрістю, підступністю. Легендарного слідчого Гросса цікавила психологія злочинців… Ганс Гросс жив у австро-угорських міфічних Чернівцях…» С. Воронцов (Чернівці. – 2012. – 23 серпня. – № 34).

«Коли хочеш говорити з Богом… Насправді такою подією у культурному житті Буковини стало відкриття виставки вишиваних ікон відомої громадської та культурної діячки Надії Боєчко, яка на часі мешкає у Румунії з дипломатичною місією. У робітні майстрині – понад 80 робіт, 30 з яких – ікони і саме вони – експонуються у Чернівецькому художньому музеї…» В. Воронюк (Буковинське віче. – 2012. – 24 серпня. – № 35).

«Україна. Нова епоха: 1991 – 2011». Історія України від Куркова, Матіос, Ткаченка. Ця багато ілюстрована книга видалася якоюсь несподіваною, навіть строкатою, але не розхристаною і не суб'єктивною: ні за перебігом подій, ні за визначенням оцінок, ні за вибором героїв…» Ю. Гусар (Буковинське віче. – 2012. – 24 серпня. – № 35).

«Zdob si Zdub» нарешті заспівав у Чернівцях. Молдавський гурт завершив своє європейське турне виступом... у пабі «Public». О. Юхимець (Погляд. – 2012. – 23 серпня. – № 34).

Огляд підготувала

Антоніна Аністратенко