Культпростір. Події

 Перехрестя і культура «по-чернівецьки»

Найголовніше – це те, що найголовнішу з культурних подій завжди важко визначити, якщо дізнаватись про неї лише з преси. Ось відбудеться, скажімо, камерна презентація грандіозної за рівнем книги чи концерт всесвітньовідомого співака (але не розпіареного в Чернівцях), а в газетах – «інформаційки» під грифом «вл. інф.» (тобто списали, здогадайтесь де).

А відбудеться акція, заздалегідь надіслана до прес-центру, незалежно від якості, кількості та впливу, – про неї писатимуть кілька тижнів.

Але то байка. Цього тижня далі говоримо про темні й світлі сторони фестивалю «Меридіан Черновіц», театральний сезон, літературні та наукові події.

«Пан Нільсен був особливою принадою для фотографів на фестивалі Meridian Czernowitz. Я бачив, як Володимир Конєв закричав від захоплення, коли побачив цього данського гостя. Поряд із цим дивним літератором та перфоменс-артистом, як правило, був Юрій Андрухович. Порівняно з Нільсеном дуже земний і напрочуд нормальний. Андрухович був схожий на циркового імпресаріо, який завіз до Буковини небачене диво…» С. Воронцов (Свобода слова. – 2012. – 13 вересня. – ч. 39)/

«Meridian Czernowitz. Так третій рік поспіль афішують міжнародний поетичний фестиваль у Чернівцях його організатори, анітрохи не переймаючись тим, що мешканці сучасного українського міста не знають, як ці слова правильно прочитати… [Оксана Забужко] висловила побажання організаторам «Чернівецького меридіану» розширювати свої проекти і відкривати всіх авторів, які писали в Чернівцях чи писали про Чернівці. Важко заперечити справедливість цього зауваження, бо не раз виникали запитання при читанні програми фестивалю. Скажімо, чому запланували відвідання лишень єврейського кладовища, хоча можна перейти дорогу і підійти до могил Юрія Федьковича та Ольги Кобилянської?..» Л. Черняк (Буковина. – 2012. – 14 вересня. – № 72).

«Мандрівка довжиною у століття. У рамках фестивалю Meridian Czernowitz проходили дні, присвячені Йозефу Шмідту. Першого ж фестивального дня московський колекціонер, дослідник життя і творчості співака Леонід Флейдерман представив програму «Повернення Йозефа Шмідта» О. Росинська (Свобода слова. – 2012. – 13 вересня. – ч. 39).

«Якщо подивитись на репертуарну афішу другої половини вересня, то в день відкриття нового сезону  вечірній публіці запропонують невмирущого «Шельменка-денщика» Г. Квітки-Основ’яненка… 5 жовтня шанувальники Мельпомени , звісно, не пропустять творчий вечір народної артистки України Ольги Ільїної, присвячений її 75-літньому ювілею…» Л. Янушевська (Буковина. – 2012. – 11 вересня. – № 71).

«У гості до Добрянського. Наприківці серпня знаному буковинському літературознавцю, поету, перекладачу, мистецтвознавцю, доценту Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Анатолію Добрянському виповнилось би 77 років… Багато зворушливого було в споминах двоюрідної сестри А.  Добрянського – Віри Семенівни Калинюк – незмінної берегині цих заходів, голови обласного товариства «Просвіта» ім.. Т. Г. Шевченка Остапа Савчука, директора Муніципальної бібліотеки ім.. А. Добрянського Лесі Щербанюк…» А. Поповчук (Буковина. – 2012. – 7 вересня. – № 70).

Огляд підготувала

Антоніна Аністратенко