Культпростір. Події

04.10.2012 – 11.10.2012
 
 
 
Перші вихідні золотавого жовтня традиційно багаті на культурні події. Це і День працівників освіти, і Всеукраїнський день бібліотек, і щонайважливіше – День народження рідного міста, адже минає 604 поважних роки, відколи його назву зафіксували в офіційних джерелах. Про те, як відзначали Чернівці Храмове свято, як вітали бібліотекарів усі поціновувачі книжкової мудрості, а також про літературні та ювілейні вечори, про здобуті талановитими краянами відзнаки розповідають свіженькі номери місцевих часописів.
 
 
«На святкування Дня міста прибула делегація з польського міста-побратима Чернівців Коніна. Окрім того, було підписано угоду про співпрацю в соціальній, економічній та культурній галузях з румунськими Яссами. ... Когорту гостей доповнили й делегати з Івано-Франківська, Вінниці, Кам’янця-Подільського… З вітальним словом звернулися до чернівчан поважні гості з-за кордону». Микола Піддубний (Чернівці. – 2012. – № 41. – С. 10)

«Неймовірні квіткові композиції представили на Театральні площі колективи навчальних закладів міста. Зачаровувало розмаїття кольорів, ароматів, різновидів… Городяни залюбки фотографувалися на тлі вишуканих композицій». Микола Піддубний (Чернівці. – 2012. – № 41. – С. 10)

«На традиційний ярмарок ремесел, що розгорнувся на площі Турецької Криниці, завітали народні умільці з усіх куточків України. Жінки приміряли намисто й браслети, виготовлені з натурального каменю. Чоловіки прицінювались до вишиванок, частувалися медовухою». Анна Миколайчук (Доба. – № 41. – С. 5)

«На Мистецькому узвозі демонстрували чудові картини, скляні іграшки, власноруч виготовлені прикраси, маски». Альона Чорна (Свобода слова. – № 49. – С. 3)

«Щороку до дня міста найкращі ковалі Чернівців демонструють свою творчість городянам та гостям міста, а також виготовляють дорогоцінний подарунок. Цієї осені ним стала лавиця для закоханих – чудове доповнення до виготовлених раніше карети й містка кохання». Юліана Полонська, Василь Петрак (Погляд –№ 41 – C. 13)

«Вартим уваги був п’ятнадцятий рок-фестиваль «Відродження», що відбувся у Літньому театрі». Знакову перемогу рокових баталій здобув чернівецький гурт «Cristal of Carpat». Альона Чорна (Свобода слова. – № 49. – С. 3)

«У блакитній залі Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича на зустрічі від імені Анатолія Несторовича Паламаренка, голови правління фонду культури та мистецтв України, Героя України, Манолію Васильовичу Плаксію, керівнику «Євробуду-ХХІ століття», відомому на Буковині меценату вручили посвідчення голови ради Канадсько-Української культурно-мистецької та наукової співпраці». Марія Керер-Ластівка (Буковинське віче. – 2012 – № 42. – С. 4)

«У Чернівецькому музично-драматичному театрі ім. О. Кобилянської відбувся ювілейний творчий вечір народної артистки України Ольги Ільїної, присвячений 75-літтю від дня її народження. В залі зібралося чимало митців, шанувальників актриси та просто глядачів. Міська рада нагородила пані Ольгу орденом «За заслуги перед містом». Вл. інф. (Версії – 2012. – № 41. – С. 8)

У Чернівецькому обласному меморіальному музеї ім. Володимира Івасюка «відбулося читання поетичних текстів поетом Миколою Бучком з його книги присвят «Замість поеми». Поет для поетів Микола Бучко нагадав присутнім, що люди, котрим присвячено вірші, «є знаковими для нашого міста, для нашої духовності, культури. Це твори не про цих людей, це просто твори». Науковець, композиторка й співачка Лариса Бережан виконала пісню на слова Миколи Бучка «Самота». Ігор Костантинюк (Версії. – 2012 – № 42. – С. 9)

«Одна з найстаріших книгозбірень України – Наукова бібліотека Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича – відзначила 160-ліття. За цей час з першої бібліотеки на Буковині, котра містила у своєму фонді півтисячі книг і кілька десятків періодичних видань, вона стала однією з найбільших у Західній Україні». Оксана Пелех (Буковинське віче. – 2012 – № 42. – С. 15)

«У приміщенні обласної державної адміністрації відбулося відкриття виставки буковинського художника Анатолія Житарюка. Географія творчих здобутків майстра широка й вже давно вийшла за межі краю. Твори митця прикрашають приватні колекції в багатьох країнах світу». Марія Ільків (Буковинське віче. – 2012 – № 42. – С. 16)

«Напередодні храмового дня Чернівців Муніципальна бібліотека імені Анатолія Добрянського запросила на чергову авторську програму Марії Дмитрівни Никирси про Чернівецьку давнину. Цього разу йшлося про забудову та архітектурні обриси Чернівців понад 100 років тому. На завершення програми пані Марія представила свою нову книгу «Чернівці». Олена Росинська (Свобода слова. – 2012. – № 49. – С. 4)

«Відзначаючи своє професійне свято, працівники обласної наукової бібліотеки ім. Михайла Івасюка провели своєрідний день відкритих дверей. На вулиці О. Кобилянської можна було ознайомитися не тільки з новими послугами книгозбірні, а й з творчими здобутками бібліотекарів. На зустріч з бібліотекарями завітали діячі культури, журналісти, інші почесні гості. У філармонії відбувся перший обласний форум «Майбутнє розпочинається в сучасній бібліотеці». У заході взяли участь представники Національної Парламентської бібліотеки, міжнародної програми «Бібліоміст» та культурологічних організацій області». Сергій Воронцов (Чернівці. – № 41. – С. 9)
 
 

 Огляд підготувала Ольга Гайсенюк