Культпростір. Події

26.10.2012 - 1.11.2012
 
Тиждень, коли жовтень зустрівся з листопадом, потішив мешканців нашого міста цікавими подіями у царині театрального, образотворчого мистецтва, а також новинками перекладної літератури. Тож про результати восьмого регіонального фестивалю комедії, виставки художніх та фото-робіт наших краян, ювілейні вечори та філармонійні концерти довідаємосязі сторінок місцевої преси.

«Впродовж тижня – з 22 по 29 листопада – на сцені Чернівецького музично-драматичного театру ім.О.Кобилянської відбувався восьмий фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини». Участь у фестивалі взяли театральні колективи Львова, Тернополя, Вінниці, Чернівців, Києва, Миколаєва, Ботошан (Румунія). Вистави зіграні за повного аншлагу. «Фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини» – це єдиний фестиваль комедії в Україні і навіть у Європі. Рівень фестивалю досить високий. Ми виходитимемо з пропозицією, щоб облдержадміністрація і Міністерство культури підтримали значення статусу міжнародного,» – зазначивголова журі фестивалю, актор Михайло Голубович і додав: «У Чернівцях прекрасна, інтелігента публіка. Це патріоти власного театру, які також поважають здобутки інших театрів. Люди йдуть до театру за позитивними емоціями. І якщо вдається розворушити думки, змусити людину думати і ставати кращою, то заради цього варто жити і працювати». Людмила Осадчук (Молодий буковинець. – 2012. – №122. – С.10).

«Національний академічний драматичний театр ім.Марії Заньковецької другий рік поспіль отримує на нашому регіональному фестивалі комедії головну нагороду. А перед фінальними фестивальними акордами у приміщенні Чернівецького муздрамтеатру відбувся Форум драматургів. У ньому взяли участь Неда Неждана з Києва, буковинка Віра Маковій, Олександр Гавриш з Ужгорода. «Фестиваль комедії зараз дуже потрібний, – зізнався голова журі, народний артист Михайло Голубович, – Адже він демонструє, що людина повинна ставитися до життя по-філософськи. Гумор завжди допомагав вижити у складні часи». Наталія Фещук (Чернівці. – 2012. – №44. – С.11).

«Голова журі директор Луганського муздрамтеатру стверджує: «Кожен бачить те, що хоче бачити. Я знаю лише одне, що творчість як жінка. А кожна жінка гарна й чарівна. Відтак у кожній виставі є свої плюси, речі досконалі й не зовсім. Тому не можна судити так, що це чорне, а це біле. Визначити переможців завжди складно». Нагороду за кращий режисерський задум отримав один із членів журі Віталій Денисенко за виставу Чернівецького музично-драматичного театру ім.Ольги Кобилянської «Шельменко-денщик». Віталія Козменко (Погляд. – 2012. – № 44. – С. 23).

«Митець Олександр Гармидер уміє привертати увагу до своїх живописних полотен. На персональній виставці «Живопис», що містить 42 роботи і яку художник презентував у Художньому музеї 26 жовтня, жваво обговорювали новинку автора «Викрадення Європи». «Буквально нещодавно завершив працювати над «Викраденням Європи». Картина алегорична. Деякі критики можуть зробити зауваження щодо українських костюмів, що малюємо наше національне, але тут нічого поганого немає. Наприклад, різні біблійні сюжети італійці зображали в національних костюмах, як і голландці, французи…» Персональна виставка О.Гармидера триватиме до 18 листопада». Ольга Шупеня (Погляд. – 2012. – №44. – С.23).

«У Виставковій залі на вулиці Івана Франка відкрили міжнародну виставку «Дороги майстрів та стежки учнів». 36 польських майстрів представили понад 200 своїх картин. Це різнопланова виставка: живопис, графіка, декоративно-ужиткове мистецтво, промислове проектування, дитяча творчість. Тут представлено роботи викладачів і студентів Катовіцької академії мистецтв. На закриття виставки приїдуть учасники проекту з Польщі. Зустрітися з ними можна буде 16 – 18 листопада. 17 листопада гості проведуть безкоштовні майстер класи для всіх охочих». Надія Будна (Молодий буковинець. – 2012. – №124. – С.11).

«26 жовтня в редакції газети «Буковина» відбулася презентація виставки «Буковина і буковинці в об’єктиві Дмитра Чорнокози». Саме цього дня мало би виповнитися 70 років фотокореспондентові часопису. Дмитро Ілліч мріяв про таку виставку. Готувався до неї. У редакційну світлицю завітала родина Дмитра Чорнокози, приїхали односельці, сільський голова села Біла. Про спільні відрядження, співтворчість, майстерність фотохудожника й людську порядність говорили його колеги Володимир Михайловський, Анатолій Ісак, Михайло Токарюк, Валентина Мацерук, Іван Агатій, читачі газети, з якими доля зводила фотомайстра на творчих і життєвих стежинах. Головний редактор «Буковини» Анатолій Ісак висловив пропозицію започаткувати на сторінках часопису фотоконкурс імені Дмитра Чорнокози. Так пам’ять про добру людину і професіонала продовжуватиме жити в рідній газеті». Ярослава Максимюк (Буковина. – 2012. №86. – С.8).

«Професор Петро Рихло презентував у Науковій бібліотеці ЧНУ видання австрійської літератури в українських перекладах. Він відзначив видання «Райнер Марія Рільке. Сто поезій у перекладі Мойсея Фішбейна», назвавши Мойсея Фішбейна одним із найдосконаліших, найвправніших, найталановитіших українських перекладачів, книгу Артура Шніцлера «Повернення Казанови. Царство снів» у пречудовому перекладі Наталії Іваничук, твір Йозефа Вінклера «Вивезена» та багато ін. Усі ці книги можна буде знайти у книжкових крамницях». Ігор Константинюк (Версії– 2012. №44. – С.9).

«Своїм пісенним словом він проклав кладку до сердець на всьому земному континенті». Цю фразу вже класичну багаточисельними фактами підтвердив на науково-мистецькому вечорі «Кінематографічними стежками Михайла Ткача, що відбувся з ініціативи кінознавця Олександра Каленика у кінотеатрі «Чернівці», письменник, літературознавець, професор кафедри української літератури Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича Богдан Мельничук. Університетська бібліотека організувала книжкову виставку, на якій представлені поетові збірки. Методист українознавства, заслужений працівник освіти України Тамара Мінченко запросила до участі у науково-практичній конференції, присвяченій життю і творчості Михайла Ткача, яка відбудеться до 80-річчя з дня його народження у Чернівецькому обласному інституті післядипломної освіти». Юхим Гусар (Буковинське віче. – 2012. №45. – С.4).

«У Чернівецькій обласній філармонії 1 листопада відбувся концерт симфонічної музики під назвою «Музика світу» у виконанні Академічного симфонічного оркестру Чернівецької обласної філармонії. Буковинські шанувальники симфонічної музики мали чудову нагоду насолоджуватися творами світової класичної музики. У програмі – Россіні, Сен-Санс, М.де Фалья, Прокоф’єв, Вагнер, Равель, Бернстайн, Маркуеза, диригент Джузеппе Піччіно (Італія)». Марія Керер (Буковинське віче. – 2012. №45. – С.4).

«12 листопада чернівчани матимуть нагоду насолодитися музикою світової знаменитості. За сприяння посольства Японії в Україні вперше у Чернівцях виступить популярна сучасна піаністка з Японії Кейко Матсуї. Вона виконує романтичні мелодії в основному у стилі джаз і джаз-рок, а також ньюейдж. Піаністка представить музику з нового альбому «TheRoad».Наталія Фещук (Чернівці. – 2012. – №44. – С.11).

«Відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки професору Петру Степановичу Драчуку, присвячене 90-літтю від дня його народження. Значний відрізок життя науковця пов’язаний з Чернівецьким медінститутом (нині Буковинським державним медичним університетом). Меморіальна дошка встановлена навпроти корпусу медичного університету, на будинку №3, що на вулиці Богомольця, де жив Петро Драчук». Володимир Васюк (Буковина. – 2012. – №85. – С.3).
 
 
Підготувала Ольга Гайсенюк