Мистецтво перетворювати


 
 
 

 
Літературна дефіляда. Сучасна українська критика про сучасну українську літературу. Бібліотека «ЛітАкценту».  К.: Темпора. – 2012. – 544 с., іл..
 
 
 
 
 
 


 В Муніципальну бібліотеку ім.А.Добрянського далекими шляхами прийшла нова книжка літературознавчих статей про сучасних письменників. 
«Мистецтво перетворювати каміння, яким тебе закидають на мури, що охоронятимуть тебе» - це майбутня відповідь письменників літературним критикам. Але то, певно, альтернативи, а номінально маємо нову збірку літературно-критичних матеріалів про сучасних письменників України від не менш сучасних критиків. Два на два – не двобій, а внутрішньо літературний діалог між підготовленим читачем і відомим автором. Серед авторів (літературознавців) – науковці, журналісти, есеїсти, а серед героїв (нарешті письменники стали героями, до того ж без військових дій) – поети, прозаїки та публіцисти.
Особливість видання в тому, що воно споряджено дружніми шаржами обох дуелянтів кожної статті від Анатолія Василенка. Якість його пов’язана з упорядкуванням Володимира Панченка, який все ще роздумує в передмові «чи існує запит на критику». В кожному разі, смиренні реципієнти, тобто ми з вами, очікуємо на щось вартісне від «бібліотеки ЛітАкценту» у царині літературознавства, а чи раптом пан В. Панченко вдасться до художньої творчості й тут здивує нас усіх, долаючи тези Гарольда Блума.
Відрадно, що нарешті в збірнику з багатьма авторами сучасного літературного процесу не забули Буковину. Читаємо статті про В. Кожелянка та М. Матіос. Цікаво, що добре слово про О. Забужко врешті сказав чоловік, а С. Жадан у свої сорок із хвостиком перестає бути «молодняком з Харкова». Поцінування творчості П. Мідянки, Г. Пагутяк та А. Санченка робить літературну дефіляду вишуканим видовищем для гурманів та фанатів красного письменства.
Щоб ознайомитись детальніше з літературними дефілядами, варто «придефілювати» до бібліотеки та періодично зазирати до нас на сайт.