Книжковий дарунок від Марії Никирси

 У ці грудневі передноворічні дні в фойє Муніципальної бібліотеки ім. А.Добрянського біля осяяної вогниками ялинки зібралося товариство, небайдуже до історії Чернівців, архітектури та її збереження, – науковці та знавці архітектурного мистецтва – з нагоди видання давноочікуваної праці Марії Никирси «Чернівці. Документальні нариси з історії вулиць і площ».
 
 
Знаний у місті вчений-архівіст Марія Дмитрівна десятки літ присвятила дослідженню історії рідного міста. 2006 року пані Марія разом із працівниками книгозбірні започаткувала авторську програму «Історія вулиць та їх жителів». Захід збирав і продовжує збирати у приміщенні Муніципальної бібліотеки чимало поціновувачів архітектури, зацікавлених у вивченні історії забудови міста, походження найменувань вулиць і площ. Добірка матеріалів до кожної нової зустрічі збагачувала надбання унікальних відомостей. Тому й виник намір помістити усі розповіді в єдиній книзі. Це найперше у місті ґрунтовне видання такого напрямку.
 

Про багатолітню працю, виплекану з перших радіопрограм, публікацій у газеті «Чернівці» та проведених у Муніципальній бібліотеці авторських програм натхненно і хвилююче розповідала Марія Никирса. Про цікаву, але досить складну працю над цим виданням поділився директор видавництва «Золоті литаври Дмитро Танащик. Марія Дмитрівна подякувала всім тим, хто спонукав до наукових пошуків, надихав на створення книги, хто підтримував фінансуванням – загалом усім причетним до збереження архітектурної спадщини Чернівців. Пані Марія подарувала по примірнику нової книги скликаним гостям, яких шанобливо назвала своїми друзями, залишивши на згадку автограф та вітальне послання.
 

 
Марія Никирса. Чернівці. Документальні нариси з історії вулиць і площ. - Чернівці: Золоті литаври, 2008. - 452с.
У книзі на основі архівних джерел, інших документальних матеріалів, значну частину яких введено у науковий обіг уперше, представлено 55 нарисів із минулого чернівецьких вулиць і площ; принагідно висвітлюється також святкування 500-річчя і 600-річчя першої письмової згадки про місто. Нариси проілюстровано поштівками кінця ХІХ-ХХ століть, копіями планів архівних і музейних документів, а також сучасними фото.
Науково-популярне видання краєзнавчого спрямування призначене для науковців, викладачів вузів та середніх спеціальних навчальних закладів, учителів історичного краєзнавства, учнів, студентів, усіх, кому дорога історія Чернівців.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Під час зустрічі в Муніцмпальній бібліотеці ім.А.Добрянського директор видавництва "Золоті литаври" Дмитро Танащик та директор Чернівецького обласного центру з питань культурної спадщини Юрій Преступенко обговорюють нові проекти


Начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Олена Пушкова, голова Товариства "Український народний дім в Чернівіцях" Володимир Старик та краєзнавець Наталя Шевченко завжди мають багато спільних тем

 

Директор Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини Микола Кушнір, професор Василь Ботушанський та директор "Фонду-600" Володимир Ілащук  уважно слухають архівіста Марію Никирсу


 

Наступила найприємніша і довгоочікувана мить...

 

 
Всі з цікавістю вивчають подарунок
   

 

Корифеї буковинської журналістики - Віктор Мельник та Василь Селезінка

 

 
 Гості Марії Никирси та Муніципальної бібліотеки ім.А.Добрянського