Постаті, що не мають тіні

Четвер, 24 січня 2013 р.

Качкан Володимир Атаназійович. Постаті: Студії. Есеї. Сильвети. Рефлексії : у 2-х томах. – Т. 1 / За заг. ред. М. Романюка – Івано-Франківськ : Місто-НВ, 2012. – 572 с.; Т. 2 / За заг. ред. М. Романюка. Івано-Франківськ : Місто-НВ, 2013. – 736 с.

 “Славній Муніципальній Бібліотеці ім. А. Добрянського у славетному Місті – Чернівцях, мудрим і небайдужим до нашої долі-історії Читачам – “моє дружнеє Посланіє”!” – з приємністю надсилає вісточку про нове наукове звершення доктор філологічних наук, професор і друг доброї бібліотеки Володимир Качкан і дарує свій новий двотомник “Постаті: Студії. Есеї. Сильвети. Рефлексії”.

“Постаті…” стали своєрідним продовженням раніше започаткованої книжкової серії “Хай святиться ім’я Твоє”. Володимир Качкан плідно розвиває публіцистичний напрям – документальне дослідження наукового й культурного надбання нації. Потреба викладачів, вчителів, студентів та просто небайдужих людей до історії та культури нації у якісному науково-довідковому з аналітичним аспектом виданні, спонукало Володимира Качкана підготувати пропоноване видання.

Як учений автор вбачає завдання сучасної науки у поверненні “за архівами, першоджерельними, матеріалами, раритетами на національне етнополе сотень тисяч імен визначних українських істориків, літераторів, фольклористів, етнографів, редакторів, видавців, суспільно-громадських і просвітницьких діячів, церковнослужителів”.

Композиційно книги складаються із трьох розділів: “Ті, що за обрієм”– це розповідь про відомих українців минулих епох, “Ті, що під сонцем” – про сучасників, “Між крісом і пером” – про героїв-нащадків традиційного козацького війська.

Двотомник вміщує розвідки про життєво-творчу долю цілої плеяди українських мислителів, митців, науковців. Приємним є те, що коло зацікавлень В. Качкана доповнюють вихідці з Буковини та особистості, чиє життя пов’язане з нашим краєм. Це письменниця Ірина Вільде, поет Тарас Мельничук, поет і літературознавець Богдан Мельничук, писанкар Михайло Фірчук, душпастир Роман Сембратович, мовознавець-бібліограф Зенон Кузеля, пісняр і виконавець Павло Дворський. А етнограф і фольклорист Дмитро Пожоджук тривалий час перебував під щирою опікою Анатолія Миколайовича Добрянського.

Слово Володимира Качкана багатобарвне, одухотворене… Зібрання роздумів про невичерпну таємницю обдарування Людини надзвичайно вартісне для українського сьогодення. “Постаті” Володимира Качкана освітлюють маловідомі сторінки національної історії, спонукають дізнаватися, вивчати і працювати за зразком минулих поколінь, щоб увіковічнити їхні звитяги, щоб бути гідними нащадками Велетів духу.