«СПОГАД І МАЙБУТНЄ ВАСИЛЯ КОЖЕЛЯНКА»

П'ятниця, 22 лютого 2013 р.
«На кожного письменника, на відміну від генія, приходить свій час. Іноді, на інших просторах. Деякі митці заживають слави через кілька поколінь, деякі – за життя. А Василь Кожелянко отримав свою, строго відміряну порцію, «по цей бік виднокола» і заслуговує майбутнього, нехай і не зовсім його, а ми маємо спогад, спільний, наш. І поки у Чернівцях та інших містах живуть друзі, знайомі, видавці, читачі Василя Кожелянка, то у нас є спогад, а у Василя є майбутнє» 
(А. Аністратенко)
 
 
В приміщені Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського за адресою вул. Українська, 22 відбулась презентація науково-публіцистичного видання Антоніни Аністратенко «Спогад про майбутнє: творчість Василя Кожелянка в сучасних контекстах».

 Перше дослідження творчості видатного буковинського письменника та журналіста з’явилося друком саме в той час, коли на піку популярності перебуває останній роман В. Кожелянка «Діти застою» (номінація «Книга року-2012») та за матеріальної підтримки друзів В. Кожелянка: головного редактора газети «Час» П.Д.Кобевка та члена постійної комісії Чернівецької облради з правових питань, міжетнічних відносин, транскордонного співробітництва та антикорупційної діяльності М.М.Салагора.

 
Виставка «Спогад і майбутнє Василя Кожелянка», на якій представлена вся його творча спадщина з автографами для Анатолія Добрянського та Муніципальної бібліотеки
Матеріали для дослідження автор збирала понад п’ять років, отже серед них є ті, що В. Кожелянко читав і коментував (деякі рецензії, відгуки ще 2007, 2008 років друковані в місцевій та столичній пресі) та, звичайно, ті, яких письменник вже не бачив. Видання спрямоване на учнів, студентів, аспірантів та на широке коло зацікавлених сучасною літературою.
Оскільки книга містить розділ спогадів, присвят «колег по цеху» В. Кожелянка, його друзів та знайомих, а самЕ дослідження проводилось в умовах постійної нестачі матеріалів (воно ж - перше!), то в нашому місті й у інших містах живе багато людей, які допомогли книзі вийти у світ.
Деякі з них взяли участь у нашій невеличкій презентації. Також того дня відвідали захід журналісти, працівники бібліотек та бібліотечних систем міста, науковці, письменники, небайдужі чернівчани.
Розпочала вечір, за доброю традицією, директор Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського Леся Щербанюк. Слово автора книги стосувалось деталей видання та історії підготовки дослідження, значення творчості Василя Кожелянка для нашого міста й української літератури. Політолог Ігор Буркут у виступі відзначив талант есеїста, політолога та журналіста-Кожелянка, адже його колонка аналітики у «Молодому буковинці» запам’яталась чернівчанам, навіть тим, які не читали Василевих романів.
Поетеса Тамара Севернюк поділилась власними спогадами про В. Кожелянка, адже вона знала його ще початкуючим поетом. Редактор газети «Час» Петро Кобевко розважив товариство живою розповіддю про появу ефемерних «Онуків Святослава» та пригоди, які не завершились при житті Кожелянка.
Працівники бібліотеки підготували виставку «Спогад і майбутнє Василя Кожелянка», на якій представлена вся його творча спадщина з автографами для Анатолія Добрянського та Муніципальної бібліотеки.
 
 
 
 
 
 
 
 

На презентацію книги прийлши журналісти, працівники наукових бібліотек та небайдужі до творчості Василя Кожелянка чернівчани

 

Політолог Ігор Буркут ділився спогадами про багаторічну творчу дружбу з Василем Кожелянком

 

Поетеса Тамара Севернюк вітає авторку з її першою книгою

 

Книга вийшла при матеріальній підтримці головного редактора газети «Час» Петра Кобевка, в редакції якої багато років працював Василь Кожелянко

 

Антоніна Аністратенко презентує свою першу книгу

 

Перші хвилюючі автографи авторки...