Духовні святині Чернівців

Четвер, 14 березня 2013 р.
Днями фонди Муніципальної бібліотеки ім.А.Добрянського поповнилися двома прерозкішними виданнями про чернівецькі православні храми.
А об’єднує ці два видання один автор – доктор історичних наук, професор Чернівецького національного університету ім.Ю. Федьковича Михайло Чучко.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
Чучко М. Православна обитель над Прутом: минуле і сьогодення чоловічого монастиря Різдва Пресвятої Богородиці «Гореча» в Чернівцях. - Чернівці: Поліграф-Сервіс, 2012.-188 с.

В монографії на основі комплексного аналізу джерел досліджено минуле і сьогодення чоловічого монастиря Різдва Пресвятої Богородиці «Гореча», що в околиці Чернівців. Здійснено узагальнення історичних відомостей про виникнення цієї одної з найбільш давніх чернечих обителей північної частини Буковини, яка нинішнього року відзначає свій 300-літній ювілей. У світлі наявних документів розкрито обставини набуття монастирем земельних володінь, не¬рухомого майна та привілеїв. Внесено уточнення щодо ктиторів монастирської церкви. Здійснено перший повний опис настінних розписів, що збереглися в її інтер'єрі. Вперше, на основі переважно неопублікованих раніше джерел, досліджено парафіяльний період історії церкви Різдва Пресвятої Богородиці на Горечі, а також сучасне життя відродженої чернечої обителі.
Книга розрахована на істориків, етнологів, богословів, студентів вищих навчальних закладів, учнів шкіл і всіх, хто цікавиться минулим Буковини.
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
Чернівецький Національний університет імені Юрія Федьковича
(Резиденція православних митрополитів Буковини і Далмації) / текст та архівні матеріали М.Чучко, переклад англ. І.Руміга, Т. Вінтонюк. – Чернівці: Наші книги, 2012. – 142 с.
 
Альбом для бібліотеки презентував пан Володимир Москалюк, за що складаємо йому найтепліші слова вдячності.