Культпростір. Події

П'ятниця, 15 березня 2013 р.

 Мабуть, не дарма Її величність Поезія обрала своїм покровителем березень, адже це вісник прекрасного, тому з’являється велике бажання творити. Саме у цей час відзначають Всесвітній день письменників та Всесвітній день поезії. Для українського словесного мистецтва ця пора символічна появою таланту Тараса Григоровича Шевченка. Багато урочистих заходів з нагоди шевченківських днів зорганізували й чернівчани. Це і літературні вечори та читання, презентації наукових видань з новими цікавими поглядами та художні експозиції.

«Уже вкотре збираємося в самісінькому серці буковинської столиці під величним пам’ятником, хоч знаємо, як важливо вибудувати бодай маленький пам’ятник Кобзареві в наших душах … щоб за його заповітами облаштувати наше особисте життя і життя нашої держави» В. Антофійчук // Буковина. – 2013. – 12 березня (№ 19)

«Сотні буковинців пройшли ходою середмістя Чернівців від пам’ятника Сидорові Воробкевичу до пам’ятників Юрію Федьковичу, Ользі Кобилянській, меморіальної дошки Іванові Франку. Науковці та поети розповіли присутнім про вплив та значення Шевченкового слова у творчості буковинських письменників й поетів» // Буковина. – 2013. – 12 березня (№ 19)

«Сергій Єфремов розглядав Шевченка в цих двох іпостасях [геніального художника і письменника], але водночас для нього це була проста і надзвичайно скромна людина. Таким він і постає в його студіях,» – вважає Ольга Меленчук, автор монографії «Шевченкознавчий дискурс Сергія Єфремова у контексті українського літературознавства» // Буковина. – 2013. – 12 березня (№ 19)

«… Та особливе місце серед усіх жінок, які кохали Шевченка, посідала княжна Варвара Рєпніна. Поет називав її своїм янголом-хранителем, присвятив їй поему «Тризна», але на почуття не відповідав» Н. Будна // Молодий буковинець. – 2013. – 8 – 9 березня (№ 28)

«Чернівецький художній музей зберігає цікаву колекцію образотворчої шевченкіани … Упродовж роботи виставки музейні працівники пропонують відвідувачам цікаві масові заходи, які відкривають постать Шевченка як поета і художника і трактування шевченківської теми майстрами різних видів мистецтва» // Буковина. – 2013. – 12 березня (№ 19)

«7 березня у Центрі культури «Вернісаж» … відкрилася обласна виставка-конкурс образотворчого мистецтва «Весняний вернісаж – 2013»., присвячена Шевченківським дням» Д. Луканюк // Доба. – 2013. – 14 березня (ч. 11)

«У березні минуло 10 років від дня смерті Почесного громадянина міста Чернівців … Анатолія Добрянського. Його пам’ятають усі: ті, хто навчався в ЧНУ, де він викладав на кафедрі української літератури, хто слухав його блискучі лекції як лектора-мистецтвознавця, і ті, хто нині користується фондами Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського» Ю. Боднарюк // Молодий буковинець. – 2013. – 11 – 12 березня (№ 29)

«Цю високу шану воздала Івану Бажанському і нинішня обласна науково-практична конференція «Пам’ятаймо наших славетних», організована з нагоди 150-річчя від дня народження славетного просвітителя і письменника … як добре, що ХХІ століття таки повернулося обличчям до правдолюба Івана Бажанського, в єстві якого осідав дух часу» В. Михайловський // Буковина. – 2013. – 15 березня (№ 20)

«Щойно побачила світ чергова книжка з серії «Золоті імена Буковини». Присвячена вона патріарху журналістського цеху Буковини … Михайлові Олександровичу Ревуцькому. … Автор книги пише: «Слово за слово, пісня за піснею, коломийка за коломийкою він викладав на папір, як міцно обпалені міцні і добротні цеглини у підвалини і стіни високого і світлого дому, якому ім’я – доброта» М. Поляк // Буковинське віче. – 2013. – 8 березня (№ 10)

«Книга Григорія Шабашкевича «На верхній палубе ковчега» народжувалась протягом багатьох років … Крізь непрості життєві долі своїх персонажів Григорій Шабашкевич … простежує становлення особистостей, визрівання характерів та ідеалів … Найвищі духовні цінності, вважає письменник, – у мудрій людяності думок та вчинків» Ю. Гусар // Буковинa. – 2013. – 7 березня (№ 18)

«Немає, здається, жодної знакової людини України, а то й світу, про яку б хоч енциклопедично не згадав у своїх «сміливих шуканнях» при «згусткові думок» наш буковинський шукач і відкривач Юхим Гусар … він ніби й не працює – а легесенько перегортає сторінки часу: днів, тижнів, місяців, літ… Ще й жартує: риба мусить плавати, кішки нявкати, собаки гавкати, а караван – іти. Якщо ти мудрий – будь бджолою» Т. Севернюк // Буковина. – 2013. – 15 березня (№ 20)

«Літературний слем – уже четвертий в Чернівцях – відбувся у приміщенні студентського клубу творчої молоді «Контакт» … Мінімум цензури, вільна мова текстів та форма твору – на все про все 2 хвилини. За цей час автор повинен підкорити не лише журі, а й публіку» О. Танащик // Буковина. – 2013. – 15 березня (№ 20)

Про секрети поезії і творчості розповідає Інґа Кейван у інтерв’ю з нагоди Всесвітнього дня письменника: «Тривалий період зживаюся з матеріалом, заглиблююся у нього, роблю багато відкриттів для себе …А вчуся у життя, у людей, які є в моєму житті, часом – у випадкових людей, вчуся у ситуаціях, у всього, що мене оточує і супроводжує у цьому світі. Я вчуся чути світ і себе» М. Гуцуляк // Свобода слова. – 2013. – 14 березня (ч. 11)

У інтерв’ю Жанні Одинській солістка філармонії Олена Урсуляк ділиться спогадами про свій мистецький шлях: «… я мріяла стати естрадною співачкою, та в нашому училищі навчали лише академічного співу. Ще до завершення першого курсу я настільки полюбила уроки вокалу, що без них не уявляла свого життя» Ж. Одинська // Буковинське віче. – 2013. – 8 березня (№ 10)

Всесвітньо відомомий баритон, соліст Маріїнського оперного театру в Санкт-Петербурзі буковинець Василь Герелло святкує свій ювілей: «Мій голос – із Васловівців, із кута Кишларівка. Звідти розпочалася моя співоча кар’єра. Із семи років почав грати на весіллях … Самотужки навчився грати на багатьох музичних інструментах: гармошці, саксофоні, гітарі» Н. Будна // Молодий буковинець. – 2013. – 14 березня (№ 30)

«Більшість відвідувачів імпрези розглядали фотознімки і хтось слушно зауважив: як до цих чорно-білих документів справді підходить слово «світлина», адже в них так багато світла! З них дивляться на нас такі ще юні Володимир Івасюк, Назарій Яремчук, Василь Зінкевич, Софія Ротару» А. Тарасова // Буковина. – 2013. – 7 березня (№ 18)

«Уперше в Чернівцях є нагода переглянути роботи відомого київського архітектора, художника, ученого-музиканта Олега Слєпцова. Тут представлено 34 гобелени з відомими історичними спорудами й 16 планшетів з архітектури» Молодий буковинець. – 2013. – 8 – 9 березня (№ 28)

До Чернівців завітав Одеський театр гігантських мильних бульбашок: «Чарівну історію про казкову країну «Пузирляндію» побачили малі та великі чернівчани … У постановці є і казка, і кумедні перевтілення, і правдиві натяки … Наприкінці виступу побувати всередині гігантської мильної бульбашки могли всі дітлахи» Л. Нагірняк // Молодий буковинець. – 2013. – 8 – 9 березня (№ 28)