День пам’яті «Поминальна свіча»

Вівторок, 19 березня 2013 р.
 
 
 
 
Ось уже десять років немає серед нас знаного буковинського науковця, перекладача Антолія Добрянського. Аби вшанувати пам’ять про дорогого вчителя, колегу, приятеля до могили на Алеї слави центрального кладовища, а, відтак, і Муніципальної бібліотеки його імені зібрались родина, духовенство, культурно-мистецька громадскість Чернівців.
 
 
 
 
 

 
 Ще за життя Анатолія Добрянського називали «буковинським златоустом»: за блискучий хист оратора, прекрасні переклади світової класики та незабутні мистецькі вечори, які науковець проводив у філармонії та кінотеатрі. А ще – цінували за громадянську пристрастність, відданість ідеалам добра й справедливості, глибокі знання і безмежну ерудицію. Внесок Анатолія Добрянського у скарбницю світової культури та науки принесли йому заслужену популярність і шану в Україні і далеко за її межами. Він зібрав унікальну фонотеку (понад півтори тисячі грамплатівок і касет) та книгозбірню (більше тридцяти двох тисяч книг та періодичних видань), на основі якої 2005-го року у Чернівцях відкрито Муніципальну бібліотеку його імені. А ще, у Чернівцях іменем Анатолія Добрянського названо вулицю.

Спогадами про свого вчителя, друга і колегу ділилися декан філоглогічного факультету
професор Борис Бунчук, професор Богдан Мельничук,завідуючий кафедрою української літератури професор Володимир Антофійчук, якій Анатолій Миколайович віддав 40 років творчої, наукової праці. Зворушливе слово про свого наукового керівника сказав молодий науковець, аспірант Остап Ножак.
 
 
А провадив цю зустріч – спомин давній і відданий друг, художній керівник обласної філармонії Остап Савчук.