Культпростір. Події

П'ятниця, 12 квітня 2013 р.
 Цей тиждень потішив чернівчан мистецтвом прекрасного – угорською оперетою, конкурсом духової музики, прем’єрою документального фільму про Квітку Цісик, а свіжі номери друкованого слова публікують пізнавальні інтерв’ю, запрошують до «Вернісажу» та продовжують розповідати про славетних ювілярів міста.

«Публіка … радісно стискає у руках запрошення – своє право побачити постановку Будапештського театру оперети «Сільва (Королева Чардашу)» легендарного композитора Імре Кальмана … Двоє молодих людей по-дитячому тішилися тому, як угорські артисти вивчили українською мовою окремі фрази та щиро зізнавалися: «Я вперше бачу оперету, так гарно» В. Чорней // Молодий буковинець. – Чернівці. – 2013. – 11 квітня (№ 42)

«Саме у «Смерічку» В. Івасюк приніс свої перші пісні. І завдяки колективу, керованому Дутківським, пісні розлетілися по світу» Н. Фещук // Чернівці. – 2013. – 11 квітня (№ 15)

«Сурми Буковини» – зразок того, якою музикою ми повинні, так би мовити, годувати молоде покоління … Музична імпреза у Чернівцях поєднала всі духові інструменти. А це – половина символічного оркестру, без цих духових інструментів диригенту немає чого робити», – зізнається голова журі п’ятого міжнародного конкурсу юних виконавців на духових та ударних інструментах народний артист України В. Апатський. Н. Фещук // Чернівці. – 2013. – 11 квітня (№ 15)

«… Квітка дізналася, наскільки її любить український слухач. Співачка була приємно вражена, що вона популярна на Батьківщині своїх батьків, і нарешті відчула, що її творчість потрібна людям. Вона мріяла повернутися, організувати в Україні декілька концертів у супроводі симфонічного оркестру, але ця мрія так і не здійснилась» О. Куцак // Свобода слова. – 2013. – 11 квітня (№ 15)

«14 вихованців Театру юних чернівчан під керівництвом Інни та Івана Даніліних змагалися ще з вісьмома подібними колективами на Всеукраїнському відкритому фестивалі дитячих театрів «Маски Мельпомени» у Харківському Палаці дитячої та Юнацької творчості» О. Дорош // Версії. – 2013 – 11 – 14 квітня (№ 15)

«Нашу націю взагалі вигадав поет. Українську душу вигадав поет. Він, звісно, не був таким, як Сальвадор Далі, експериментатором. Він висловив те, що було у всіх», – переконує лауреат Шевченківської премії В. Герасим’юк у інтерв’ю з Юлією Боднарюк // Молодий буковинець. – 2013. – 11 квітня (№ 42)

«Для мене Тарас – геній метафор, бо справді мислив афористично і писав прекрасні вірші. Він ще був для мене усвідомленням свободи. Можливо, тому що не вмів себе гамувати і стримувати емоції, не міг пристосовуватися до того часу … в його житті були вершини й низини, допити в КДБ, хоч ніколи ні з ким не боровся, навіть з собою. Просто був сином гір і перекладав на папір те, що йому шептали Божі уста з Небес», – ділиться спогадами про Тараса Мельничука поетеса Ніна Гнатюк. Л. Черняк // Молодий буковинець.

«Минулого тижня у Центрі культури «Вернісаж» на огляд громади було виставлено роботи переможців відкритого архітектурного конкурсу проектів реконструкції та благоустрою пам’ятки природи місцевого значення – скверу, розташованого на розі вулиць Університетської та Коцюбинського» Л. Ратна // Чернівці. – 2013. – 11 квітня (№ 15)

У Буковинському університеті відбулася профільна міжнародна науково-практична конференція з питань взаємозв’язку комп’ютерних інформаційних технологій, освіти, економіки та права: «Поділитися власними напрацюваннями у цій важливій сфері згодилися … провідні учені країн Центральної та Східної Європи – Словаччини, Сербії, Чехії, Польщі, Росії та Білорусі» В. Беженар // Чернівці. – 2013. – 11 квітня (№ 15)

«У Севастополі Михайло Куземнюк завжди відчував тугу за рідним краєм. В експозиції його музею Західної України – понад тисячу предметів побуту Буковини: одяг, рушники, колекції годинників і терезів» Ю. Боднарюк // Молодий буковинець. Чернівці. – 2013. – 11 квітня (№ 42)

«Нині нечасто зустрінеш жінку, котра би розумілася на символіці. Більшість просто механічно вишивають якісь переплетіння, навіть не замислюючись, а що ж воно таке, для чого? Ось тому я склала другу книжку, в якій пояснюю символіку орнаментів, тобто навчаю читати вишивку» – розповіла у інтерв’ю Атанасія Марусик // Свобода слова. – 2013. – 11 квітня (№ 15)

«Ми щодня ходимо цими вулицями у історичній частині міста, проте мало що про них знаємо. Вулиці Гете, Худякова та Головна – одні з найстаріших у Чернівцях. Вони мають цікаву історію та приховують чимало таємниць» Ю. Хорошун // Погляд. – 2013. – 11 квітня (№ 15)