Культпростір. Події

П'ятниця, 19 квітня 2013 р.
Ми поволі наближаємося до зустрічі Великодня, тому у виставкових залах відкривають експозиції писанок та ікон, у філармонії лунає класична інструментальна музика, громадськість долучається до традиційної Хресної дороги. Часописи міста, як і зазвичай, пропонують читачам пригадати видатних діячів краю та їхні досягнення. А ще розповідають про можливість появи вартісних українських видань на книжкових полицях Європи.
 
«Фортепіанний концерт і Друга симфонія Левка Ревуцького – перші визначні твори цих жанрів в українській музиці. Вони ввійшли до золотого фонду національної музичної класики … Симфонію ми виконували в оригінальній версії від 1926 року», – розповів художній керівник і головний диригент симфонічного оркестру Йосип Созанський // А. Янушевська // Буковина. – 2013. – 16 квітня (№ 29)

«40-томне видання «Українські народні казки» претендує потрапити до списку ЮНЕСКО «Золоте надбання людства. «За умовами подання, всі книги повинні бути перекладені англійською мовою … Зібрані Миколою Зінчуком протягом багатьох років казки, як перлини усної народної творчості, є частиною багатовікової духовної спадщини українського народу, яка мусить бути відома не тільки в Україні, а й в країнах Європи, світу в цілому» Г. Заславець // Буковинське віче. – 2013. – 19 квітня (№ 16)

«І добре вчинили буковинці, що посмертно присудили Степанові Сапеляку обласну літературну премію імені Івана Бажанського … Такого по-філософськи вагомого, об’ємного образу України, який постає в поезії Сапеляка, сучасна лірика не знає» В. Михайловський // Буковина. – 2013. – 19 квітня (№ 30)

«Книжки Опанаса Шевчукевича легко можна впізнати за екслібрисом, якими вони позначені – «Ex libris Опанаса Шевчукевича». Та мало хто знає ім’я автора цього книжкового знаку, який має прикметні особливості і за своєю стилістикою є неповторним» Т. Дугаєва // Версії. – 2013. – 18 – 24 квітня (№ 16)

«Понад п’ять десятиріч життя відомого вченого Бориса Тимощука було пов’язане з археологією. Він відкрив давньоруський Черн, тобто первісне розташування Чернівців, місце знаходження Збручанського ідола, фортецю та церкву Данила Галицького в Хотині, поховання Рюриковочів у Василеві…»

«…у Чернівцях Оскар Ленц [географ, учений-африканіст] викладав саме після своєї подорожі до Тімбукту (місто на півночі центральної частини Малі) й одночасно готувався до подорожі до Конго» Ю. Боднарюк // Молодий буковинець – 2013. – 18 квітня (№ 45)

«Але достеменно відомо, що Василько [Микола фон Василько] утримував українські посольства за кордоном, допомагав бідним емігрантам, фінансував українську пресу. За свої гроші він організував таємне перевезення Петлюри з польського табору до Парижа. Усі власні кошти витрачав на підтримку України» Л. Кафанова // Версії. – 2013. – 18 – 24 квітня (№ 16)

«Скрипка – як жінка. Коли ти знайшов свою, міняти не можна – перестане звучати, помститься невдачею…» – влучно зауважив у інтерв’ю керівник Академічного камерного оркестру Павло Чоботов. Л. Хомич // Версії – 2013. – 18 – 24 квітня (№ 16)

«Справжньою родзинкою вечора стало музичне вітання «Карпатам» від колективу Діксі-Бренд, який виконав «В’язанку буковинських мелодій» … У далекому 1966 році студенти Чернівецького музичного училища дали крила ВІА «Карпати», а студенти кафедри музики факультету педагогіки, психології та соціальної роботи ЧНУ ім. Ю. Федьковича підхопили і несуть музичну естафету з гідністю» М. Керер-Ластівка // Буковинське віче. – 2013. – 19 квітня (№ 16)

«Як тяжко пережити цю війну…» Під такою назвою Чернівецька обласна організація Міжнародного Фонду «Взаєморозуміння і толерантність» організувала у Чернівецькому художньому музеї виставку найкращих художніх робіт за матеріалами учнів старших класів … Про цю виставку, яка мандрує Україною, є багато відгуків» Ю. Гусар // Буковинське віче. – 2013. – 19 квітня (№ 16)

У Краєзнавчому музеї відкрили виставку «Путильське великоднє диво» народного майстра Михайла Дутки,«де кожна виставка, ікона, картина – справжній витвір мистецтва» Н. Будна // Молодий буковинець – 2013. – 18 квітня (№ 45)

«Чернівецькі писанки виконано у 17 техніках … Також чернівчани змайстрували для фестивалю оригінальні мотанки, зернівки та мальованки … Область-переможець у рамках експозиції «Писанкового раю» отримає 45 % всеукраїнської колекції писанок, представленої в сквері, для створення у своєму місті Писанкового саду» Н. Фещук // Чернівці. – 2013. – 18 квітня (№ 16)