Мистецькі дарунки

Вівторок, 30 квітня 2013 р.
 
Муніципальну бібліотеку ім. А.Добрянського часто відвідують гості нашого міста. Під враженням від унікальності цієї книгозбірні вони з часом надсилають для бібліотеки вартісні видання. Так ми отримали два надзвичайно цікаві мистецькі видання, які надіслала викладач Національного університету «Києво-могилянська академія» Луція Забава.

 Ці книжки надзвичано цінні для нашої бібліотеки, адже Анатолій Добрянський та  Ігор Ґерета  приятелювали і залюбки спілкувалися на тему мистецтва.  Години приємних бесід завжди непомітно спливали, адже в них  було безліч спільних зацікавлень та захоплень великим і вічним.
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Ігор Ґерета : Статті. Спогади. Світлини / Ін-т нац. відродження України ім. І. Ґерети, Фундація ім. О. Смакули. [упоряд.] : М. Литвин, В. Липовецький/ — Т. : Астон, 2012. — 227 с.: іл.



Саме зі спогадів друзів постає  Ігор Петрович Ґерета на сторінках ошатного видання «Ігор Ґерета: Статті. Спогади. Світлини». Матеріал збірника згруповано за декількома розділами: «Статті», «Публікації», «Спогади друзів» тощо. Серед авторів — В. Шевчук, В.Чорновіл, М. Литвин, І. Римарук, В. Овсійчук, Р. Корогоцький, Р. Лубківський, І. Калинець, Л. Забава, В. Шендеровський та багато інших. Усього ж у книзі опубліковано 53 статті, які характеризують І. Ґерету як науковця,  мистецтвознавця, фольклориста, етнографа, історика української культури, краєзнавця. Значним доповненням до слів є світлини. Вони ілюструють життя Тернопільського Велета з дитячих літ і до останніх його днів. 

Книга розрахована на науковців, краєзнавців, митців, істориків і тих, кому не байдуже ім’я славетного земляка. 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
  
Каталог творів з приватної колекції родини Ґеретів «Мистецтво друзів» вміщує список творів живопису, графіки, екслібриси, скульптури та декоративно-ужиткового мистецтва. Деякі з них представлені у фотографіях. Це видання є спільним проектом Фундації імені Олекси Смакули та Інституту національного відродження імені Ігоря Ґерети та привсячено його світлій пам’яті.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ще один мистецький дарунок ми отримали від племінниці Ігоря Ґерети, бібліотекаря Львівського коледжу ім. І.Труша Роксоляни Загайської - книгу в електронному варіанті. 
 
Це Видання «Школа Михайла Бойчука. Тридцять сім імен», в якому Ярослав Кравченко вперше зібрав матеріали про життєвий та творчий шлях 37 художників-бойчукістів – Михайла Бойчука, його колег-однодумців та учнів майстерні – та подав їх на тлі історичних колізій суперечливого ХХ століття. Видання містить понад 400 ілюстрацій: твори, що збереглися в музейних чи приватних колекціях, а також фотографії знищених робіт бойчукістів. Тут вміщено листи Михайла Бойчука та його учнів, а також листи до них і про них, проілюстровані приватними архівними фотографіями. Частина з листів уже публікувалася, а деякі публікуються вперше. Також вперше зібрано й подано огляд бібліографічних джерел (777 позицій як позитивного, так і негативного змісту), присвячених бойчукістам, що були опубліковані впродовж століття – від 1905 по 2009 роки.