Згадуючи Михайлину Коцюбинську...

Середа, 15 травня 2013 р.
В Муніципальній бібліотеці ім. А.Добрянського відбулася презентація книги «У мерехтінні найдорожчих лиць»: Згадуючи Михайлину Коцюбинську». Ця книжка нещодавно побачила світ у київському видавництві «Дух і літера», що спеціалізується на виданні якісної європейської літератури. А презентувала це ошатне видання український літературознавець, доктор філологічних наук, професор Елеонора Соловей, яка є його упорядником і відповідальним редакторам.
 
 
  
Упоряд. Е. Соловей. – К.: Дух і літера, 2012. – 576 с.
Мова укр. – Обкл. тверд. – Форм. 60х84/16 – ISBN 978-966-378-284-3
 
 
 
 
 
 
 
  
Цікавою несподіванкою для присутніх було те, що перше знайомство Елеонори Степанівни з Михайлиною Хомівною відбулося саме в Чернівцях в далекі 60-ті, вже минулого ХХ-го століття. Вона презентувала слухачам аудиторії як постать власне самої Михайлини Коцюбинської, так і книжку, яка була тут представлена.

Михайлина Коцюбинська (1931–2011) – знакова особистість українського шістдесятництва, відомий літературознавець і критик, перекладач, лауреатка багатьох премій (Національної премії ім. Т. Шевченка, ім. В. Стуса, ім. О. Теліги, ім. О. Білецького, Чернігівської обласної ім. М. Коцюбинського та Фундації Антоновичів), людина, що до останнього подиху самовіддано працювала на ниві української культури. Небога видатного письменника-класика, вона завжди відчувала колосальну відповідальність за славне ім’я.

Згадуючи Михайлину Коцюбинську виразно постає привабливий та впізнаваний образ людини своєї доби, – і самої доби також: зокрема 60-х років минулого століття, «шістдесятництва» як складного й посутнього явища суспільного життя.
 
Книжка композиційно складається із чотирьох розділів:
- «Спогади» (тексти 45 авторів);
- «Публікації» (неопубліковані статті М. Коцюбинської, зокрема її передмова до майбутнього видання листів репресованого мовознавця «Кирило Осьмак: Автопортрет на тлі Владімирського централу»);
- «Листи і люди», де вміщено листи Катерини Коцюбинської до Марії Іщук, листування М. Коцюбинської з Е. Соловей, Н. Пилип’юк та листи Н. Світличної, О. Заливахи й Л. Плюща до М. Коцюбинської;
- Вдалим доповненням є четвертий розділ «Ілюстрації», де маємо дуже цінні та рідкісні світлини М. Коцюбинської різних років у оточенні її батьків, родичів, друзів-шістдесятників та колег.
 
Також книжка щедро гаптована й посутніми вкрапленнями з «Книги споминів» самої М. Коцюбинської.
Є у цьому поважному виданні і чернівецький та буковинський слід в житті Михайлини Коцюбинської. Про її візити та зустрічі в Чернівцях і в Карпатах у «Спогадах про Михайлину Коцюбинську» передав поет, директор літературно-меморіального музею Ольги Кобилянської – Володимир Вознюк. Тим більше, що свого часу гостем музею Ольги Кобилянської був і батько Михайлини – Хома. А присутні мали можливість послухати розповідь самого Володимира Оксентійовича, і звичайно, почути ще деякі цікаві штришки з часу тих незабутніх зустрічей на зеленій Буковині.

Надзвичайно уважно слухали шановну київську гостю науковці та студенти університету, журналісти та шанувальники українського Слова.
А з самою книгою можна познайомитися в бібліотеці. Вона стане в добрій нагоді всім, хто вивчає українське літературознавство, і період «шістдесятництва» зокрема.

Елеонора Соловей розповідає про Михайлину Коцюбинську...

 

Своїми спогадами ділиться з присутніми Володимир Вознюк

 

 
Автографи для шанувальників книги