День слов’янської культури і писемності. День рівноапостольних Кирила та Мефодія

Понеділок, 20 травня 2013 р.
З нагоди Дня слов’янської писемності у Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського розгорнуто тематичну книжкову виставку “Великі просвітителі землі української”.
 
 

На виставці розміщені книги, які розповідають про життя братів Солунських Кирила й Мефодія. Зокрема в книзі В. Воскобойникова “Братья” йдеться про те, як Св. Кирило та Мефодій працювали над слов’янськими перекладами Біблії та Літургії. Для цього потрібно було створити спеціальну графіку. Кирило (в миру Костянтин) проаналізував мову слов’ян, знайдені у Корсуні Євангеліє і Псалтир та розробив слов’янську азбуку. Її назвали кирилицею.
 

З книги Б. Самбора “Святі землі української” дізнаємося, що Кирила та Мефодія називали “апостолами слов’ян”. По суті Кирило та Мефодій поламали догму трьох священних мов, якими в ті часи Церква дозволяла проводити богослужіння. Через це Мефодієві довелося поплатитися свободою – німецькі єпископи звинуватили ченця у розповсюдженні єресі.

Довідкові відомості про місіонерів з Македонії можна знайти у фундаментальних наукових виданнях, як-от: Історія української культури за редакцією І. Крип’якевича; Павло-Роберт Маґочій “Україна. Історія її земель та народів”; Норман Дейвіс “Європа. Історія” та ін.
 

Ще одна добірка книг на виставці розповідає про систему першої писемної мови слов’ян – старослов’янську мову. Це зокрема такі видання: О. Леута “Старослов’янська мова”, В. Истрин “1100 лет славянской азбуки”; М. Брайчевський “Походження слов’янської писемності”. В книгах зображено літери початкової кирилиці, подано зразки найдавніших записів.

Загалом Кирило та Мефодій є визначними постатями в історії Південно-Східної Європи. Духовну просвіту вони ширили не тільки серед слов’ян, а й на території Хозарського Каганату, а створена ними графічна система стала основою писемності багатьох інших мов світу.
 

Цю та багато іншої цікавої інформації про Кирила та Мефодія, їхнє дитинство, навчання і життя до прийняття монашого постригу можете почерпнути, завітавши до бібліотеки.