Культурні новини

П'ятниця, 24 травня 2013 р.
 Тиждень, що минає, подарував нам барвисту китичку мистецьких подій. У неділю наше місто урочисто відсвяткувало День Європи, на якому літературна премія імені Пауля Целана знайшла свого першого лауреата. Фестиваль народних майстрів успішно завершив на вулицях міста творчу зустріч. А у Літньому театрі в цей час засяяв традиційний «Промінь надії». Впродовж усього тижня ми мали нагоду потішитися талантами наймолодших чернівчан, бо до завершення навчального року у багатьох позашкільних закладах відкрили підсумкові творчі виставки.

«Під час святкування Дня Європи в Чернівцях першу премію імені Пауля Целана отримав науковець і перекладач Петро Рихло … Свято не обходиться без щирої пісні й запального танцю. З першими концертними номерами виступили колективи від чернівецьких культурологічних товариств, які співали українською, польською, німецькою, румунською та російською мовами» А. Янушевська // Буковина. – 2013. – 21 травня (№ 38)

«Книга Анни Поповчук [«Бо люблю»] не прочитується на одному подиху, а вимагає серйозного й вдумливого підходу. Чи не кожні 2 – 3 сторіночки повертаєшся до попереднього тексту, який пробуджує бажання відповісти, поспілкуватися» В. Обдуленко // Версії. – 2013. – 23 – 29 травня (№ 21)

«Таємницю виховання дітей по-чернівецьки розкриває письменник Вернон Кресс. У часи чернівецького дитинства Петер Демант – саме так його звали насправді – ще не мав гучного псевдоніма і тільки готувався стати дорослим» Ю. Чорней // Свобода слова. – 2013. – 23 травня (ч. 20)

«Книга Володимира Затуловського навіть ззовні зовсім не схожа на поетичні збірки, до яких ми звикли останнім часом: це солідний том на крейдованому папері … У ньому зібраний доробок 20 років поетичної творчості, і обсяг написаного безперечно викликає повагу» Л. Хомич // Свобода слова. – 2013. – 23 травня (ч. 20)

«19 травня у Літньому театрі … відбувся VІ фестиваль дитячої творчості і талантів «Промінь надії» … Рівно о 15 годині на палубі фестивального корабля у стилізованому матроському вбранні вишикувалась команда успішних і талановитих. Представивши і озвучивши свій девіз, вони відправились у навколосвітню подорож» В. Кукурудз // Чернівці. – 2013. – 23 травня (№ 21)

«Недільного дня в Центрі відбулося святкування Всеукраїнського дня працівників культури та аматорів народної творчості … Окрасою цих урочистих хвилин стали виступи народного аматорського вокального ансамблю «Козацька берегиня», зразкового фольклорного ансамблю пісні й танцю «Червона калина» … та вокального тріо «Синевір». Відтак настала довгождана мить – «вмивання рук майстрам за народною традицією» Л. Черняк // Буковина. – 2013. – 24 травня (№ 39)

«Вихованці буковинських художніх та музичних шкіл» гідно представили нашу область на всеукраїнському етапі мистецької програми «Нові імена». Буковина показала найкращий результат – 9 її представників стали лауреатами. Вік переможців мистецької програми різний – це і шестикласники, і 18 – 20-річні хлопці та дівчата» Я. Максимюк // Буковина. – 2013. – 21 травня (№ 38)

«Знай і люби свій край». Таку назву має виставка-конкурс творчих робіт гуртків декоративно-ужиткового мистецтва, яка традиційно відкривається в обласному центрі естетичного виховання «Юність Буковини» наприкінці навчального року в рамках обласного проекту «Галерея мистецтв». Нині це десята, ювілейна експозиція // Буковина. – 2013. – 21 травня (№ 38)
На Міжнародному фестивалі джазової музики «Джалітон» «нашу область представляли обдаровані юні музиканти … скрипковий дует «Friends» у складі Даші Дімітрюк та Миколи Лебеденка … Їм вдалося завоювати третє місце … джазова музика вчить людей мислити, імпровізувати і красиво розмовляти один з одним мовою мелодійних звуків» Т. Требник // Буковина. – 2013. – 24 травня (№ 39)

«Виставка, запропонована відвідувачам художнього музею Чернівців, презентує саме живопис Мікалоюса Чурльоніса, хоча під час відкриття звучала і його музика, що допомагало скласти цілісне враження про особистість самого автора робіт і проводити паралелі між його музичними та живописними творами» А. Комарі // Буковинське віче. – 2013. – 24 травня (ч. 21)

«Твори Кароліни Гайдер та Юдіт Лави експонували у міському центрі культури «Вернісаж» … «Галерея Карінтії організувала конкурс на презентацію робіт у Чернівцях, і в ньому взяли участь понад півсотні молодих художників … це ювілейна, 60-та виставка Галереї, і до її підготовки в Австрії ставилися дуже відповідально, – розповів на презентації мистецтвознавець Крістіан Кальтенеггер» А. Тарасова // Буковина. – 2013. – 24 травня (№ 39)

«Надзвичайно суголосно з ідеєю проекту [громадського об’єднання «Майбутнє України»] виявилась і драма, представлена талановитими акторами Незалежної театральної лабораторії: у житті завжди є шанс навіть для збайдужілих та егоїстичних стати добрими, щирими, відкритими, готовими на самопожертву для когось» В. Беженар // Чернівці. – 2013. – 23 травня (№ 21)