Ці книги зроблять місто красивішим

Вівторок, 18 червня 2013 р.

 Поличку "Ци книги зроблять місто красивішим" поповнили два розкішних видання.

Книжку  "Історико-культурні заповідники" презентував  знаний науковець в галузі архітектури, професор Віктор Вечерський, який кожну свою нову працю надсилає Муніципальній бібліотеці ім.А.Добрянського "...з побажанням великих успіхів у справі створення культурного середовища сучасних Черінвців".  Також   в бібліотеці відтепер можна ознайомитися   з цікавим виданням  "Туристичне середовище: архітектура, природа, інфраструктура"   з автографом від автора архітектора, професора Тамари Панченко.  Приємною особливістю для читачів буде те, що Буковинський край та неперевершена архітектура Чернівців знайшли місце на сторінках цієї книги. І навіть обкладинку прикрашає Резиденція Буковинських митрополітив.


  

Історико-культурні заповідники / За ред. Вечерського В. В.; Відп. за вип. Сердюк О. М. - К.:, 2011. - 292 с.; 97 іл. (Науково-дослідний інститут пам'яткоохоронних досліджень).
ISBN 978-966-502-497-2

Ця наукова монографія присвячена проблемі розроблення генеральних планів розвитку державних історико-культурних заповідників України. Тут узагальнений досвід Науково-дослідного інституту пам'яткоохоронних досліджень щодо розроблення такої науково-проектної документації по заповідниках у Чернігові (Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній»), Києві (Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили»), с-щі Мирне Мелітопольського р-ну Запорізької обл. (Національний історико-археологічний заповідник «Кам'яна Могила») та с. Урич Сколівського р-ну Львівської обл. (Державний історико-культурний заповідник «Тустань»).
Ландшафт, розпланування, об'ємно-просторова композиція, забудова, пам'ятки та об'єкти культурної спадщини цих заповідників мають не лише національне, а й загальноєвропейське культурне значення. Відтак метою розроблення генеральних планів розвитку заповідників є забезпечення збереження пам'яток та об'єктів культурної спадщини, традиційного характеру середовища, ефективного використання їх у сучасних соціокультурних умовах. У роботі застосовано методи теоретичних досліджень, у т. ч. структурно-генетичного аналізу і синтезу, методи бібліографічних, архівних, картографічних, іконографічних досліджень, а також методи емпіричних досліджень: натурні дослідження, порівняння та картографування. Результатами цієї роботи є науково-проектна документація, спрямована на збереження і оптимальне використання пам'яток та традиційного характеру середовища кожного з представлених тут заповідників. Відтак ця монографія може бути методичним орієнтиром при розробленні генеральних планів розвитку інших заповідників.
Видання розраховане на істориків архітектури та урбаністики, мистецтвознавців, культурологів, істориків, археологів, краєзнавців, бібліотечних і музейних працівників, працівників органів охорони культурної спадщини, органів містобудування та архітектури, органів місцевого самоврядування, студентів та викладачів навчальних закладів, активістів Українського товариства охорони пам'яток історії та культури, а також всіх, хто цікавиться історією та культурною спадщиною України.
 
 
 
 

 

Панченко Т.Ф.

Туристичне середовище: архіт., природа, інфраструктура [Монографія] / Т.Ф. Панченко.— К: Логос, 2009.— 176 с.: іл,— Бібліогр.: с. 175-176.

Узагальнено досвід територіальної організації туризму в Україні та в окремих туристичних регіонах. Висвітлено питання термінології та класифікації об'єктів туризму, наведено характеристику природних та історико-культурних туристичних ресурсів країни та регіонів, методику їх комплексної оцінки. Представлено туристичне районування території України, наукові засади формування територіальних систем туризму та його архітектурно-ландшафтного середовища.
Для фахівців наукових і проектних установ, викладачів і студентів вузів з спеціальностями «містобудування», «територіальне планування», «менеджмент туристичної індустрії», «економічна та соціальна географія».