Література вишуканого слова

Понеділок, 1 липня 2013 р.

Під такою назвою в Муніципальній бібліотеці ім.А.Добрянського відбулася презентація нових книг письменниці, поетеси і кінодраматурга з Івано-Франківська Марії Вайно. Як авторка каже, вона закінчила «найкрасивіший в Україні - Чернівецький університет», у якому викладали прекрасні викладачі. Перед світлою пам’яттю Анатолія Добрянського його талановита студентка сповідалася у Слові.

У своєму творчому доробку має 14 книг: поезії, прози та кіноповістей. 


Марія Вайно – двічі лауреат Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова» (в жанрі кіносценарію та в жанрі роману), лауреат міської премії ім.І.Я.Франка в галузі літератури, цьогоріч стала лауреатом обласної премії ім. Василя Стефаника за останні книги: «Шкіци на одвірках» та «Станіславські фрески».
З перших хвилин, як тільки пані Марія почала читати поезії із вибраного, книги «Жінка з келихом дощу» та збірочки «Згорток на лавці», в залі запанувала повна тиша. Пізніше професор Надія Бабич сказала, що у « Вайно поезія – це видих найсильнішого космічного відчуття справедливості і несправедливості». Потім авторка читала короткі новели із збірок, які нещодавно вийшли з друку «Станіславські фрески» та «Теплий двір, або Рапсодія струнного квартету» (роман у новелах). Як відмітила сама письменниця, вона найбільше любить цей літературний стиль і в ньому розкошує.
Короткі за обсягом шкіци із збірок «Шкіци на одвірках» також вражають глибиною та емоційністю. Вони настільки потужні за силою впливу, що присутня на зустрічі лікар Тетяна Проценко сказала авторці коротко: «Ваші твори за силою впливу дістають у саме сонячне сплетіння»…Кожна збірочка письменниці допомагає краще усвідомити свою роль в даному оточенні, пізнати тонкощі стосунків між людьми, проблеми нашого часу і надію, що саме Любов у всіх її проявах рятує… До цього закликає своєрідне кредо Марії Вайно: «Найвища цінність у людях – мистецтво відчувати інших».
Професор Надія Бабич надзвичайно вражена творчістю своєї студентки: «Я зустрічалася з багатьма письменниками, але тільки знайомство з Вайно вразило мене дивовижним талантом мінімінізувати (своє значення творчості і високим талантом підносити значення інших в найдрібніших акцентах) власні прекрасні людські риси характеру, говорити про них як про малозначуще і таким же високим талантом звеличувати всіх, хто вів її дорогою до реалізації письменницького хисту, зокрема і своїх героїв. Слухала і думала, а чому ж вона – така проста, як життєва правда, і така невесела у своїх творах, залишає в душі читача переконання, що саме так непросто, але таки варто йти до світла».
А на запитання, хто її читачі відповіла, що дуже різні люди читають її книги: і депутати у Верховній Раді і продавчині на базарі. Це психологічний зріз про Людину, її сокровенне. Проте найвищою нагородою, оцінкою її творчості є той факт, що по сільських бібліотеках навіть в наш прагматичний час люди записуються в чергу, аби читати її книги.
Свої книги з автографом Марія Вайно подарувала книгозбірні свого вчителя Анатолія Добрянського і з ними можуть познайомитися всі небайдужі до рідного і високого Слова чернівчани.