Культпростір. Події

П'ятниця, 19 липня 2013 р.

12.07.2013 – 19.07.2013
  

Серед подій культурного штибу, які відбулися цього тижня, наймасовішим був, мабуть, Петрівський ярмарок з фестивалем «Буковинські зустрічі». Крім того, відкрито виставку робіт відомого румунського маляра (колишнього чернівчанина), організовано фотосемінар, проведено зустріч з одним із чернівецьких інтелектуалів, знято трейлер до фільму, зйомки якого відбувалися і в нашому місті. Про це і багато іншого – на шпальтах чернівецької періодики.
 
 
Тепер із року в рік у містечку майстрів під час Петрівського ярмарку я шукаю щирі речі, як ті різьблені скрині. Та… На узбіччі – поношені старі кирзові чоботи, які продавали як раритет. На кожному кроці – жінки, які дули у пластмасові утворювачі мильних бульбашок… Скрізь однакові намети з китайськими вишиванками, із сотнями однакових дерев’яних браслетів… Треба уважно дивитися, щоб не пропустити справжні народні витвори.
Валерія Чорней. Справжні майстри на «базар» не їдуть // Місто (Молодий буковинець). – 2013. – 18 лип. – С. 1.
 
Відповідно до п’ятисторонньої Міжнародної угоди між Україною, Польщею, Румунією, Угорщиною, Словаччиною, підписаної 14 квітня 2013 року, XXIV Міжнародний фольклорний фестиваль «Буковинські зустрічі» відбувся у Чернівцях у дня Петрівського ярмарку… Веселі народні пісні змінювалися тужливими дойнами, запальний гопак – полькою і чардашем.
Ірина Бєлєнька. Генеральна репетиція перед ювілеєм // Буковина. – 2013. – 19 лип. (№ 55). – С. 8.
 
У Чернівцях теж є свої інтелектуали – інакше б не з’явився цей проект. Навіть порахували, що їхня кількість – приблизно 20 тисяч мешканців. Валентин Ткач – один з них. Фізик, котрий несподівано навіть для самого себе взявся за перо. Це сьогодні його називають письменником, публіцистом, філософом, а ще зовсім недавно він просто занотовував власні думки, «щоби витягнути себе з депресії», а потім набрався сміливості і довірив їх іншим.
Надія Пожарук. Що роздав, повернеться… : у Муніципальній бібліотеці імені Анатолія Добрянського започатковано проект «Інтелектуальне життя в Чернівцях продовжується» // Чернівці. – 2013. – 18 лип. (№ 29). – С. 5.
 
Перший український дитячий фільм «Іван Сила» заснований на реальних подіях 1920-х років. Зйомки фільму відбувалися торік у Чернівецькому драмтеатрі, на вулиці Ольги Кобилянської. Зокрема на Театральній площі знімали Париж. Процесом керував відомий український кіноактор Віктор Андрієнко.
Ю. Боднарюк. Вийшов трейлер фільму «Іван Сила», який знімали в Чернівцях // Молодий буковинець. – 2013. – 15-16 лип. (№ 78). – С. 8.
 
У трьох залах Чернівецького художнього музею розмістили виставку копій робіт відомого румунського театрального художника, живописця і графіка Георга Льовендаля… Цікавий факт – Льовендаль працював у Чернівцях від 1926 до 1935 року в театрах.
В. Чорней. Повернення художника-аристократа // Молодий буковинець. – 2013. – 18 лип. (№ 79). – С. 14.
 
Під час тижневого семінару Сильвії «Пізнаючи історію крізь об’єктив фотокамери» учасники фотографуватимуть історичні пам’ятки Чернівців, вчитимуться підбирати світло, наповнювати фото змістом, уникати зайвого… Результати роботи проекту будуть представлені на підсумковій фотовиставці 25 липня у Чернівецькому музеї історії та культури євреїв Буковини.
Тетяна Спориніна. Сильвія де Сваан : життя на повний кадр // Версії. – 2013. – 18 лип. (№ 29). – С. 16.
 
Минулого року Віталій Демченко відсвяткував 75-річчя від дня народження. За заслуги перед містом його нагороджено медаллю «На славу Чернівців». Свою багату поетичну палітру член Національної спілки письменників України якнайповніше намагається представити у багатомовному виданні «Избранное». Щойно вийшла шоста книга.
Михайло Брозинський. Дошукуючись глибини життєвих формул // Буковинське віче. – 2013. – 19 лип. (№ 29). – С. 4.
 
На 6-ти книжкових вітринах [виставки «Християнство – крізь віки» в Чернівецькій обласній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка] зібрано 160 різноманітних документів інформації для різних категорій читачів: від Біблії до наукових і науково-популярних видань та газетно-журнальних статей.
Ольга Серебріян. У наших церквах молилися гетьмани // Буковинське віче. – 2013. – 19 лип. (№ 29). – С. 8.
 
«Чернівці – музичне місто, і не захопитися музикою в 60-70-ті було просто неможливо. Чернівці по праву вважалися кузнею музичних талантів в Україні. Пізніше цей статус перетягнув на себе Львів, але в нього не було таких досягнень.»
Руслан Козлов. Едуард Качанов : ностальгійний монолог у стилі джаз // Версії. – 2013. – 18 лип. (№ 29). – С. 8-9.