Культпростір. Події

П'ятниця, 26 липня 2013 р.

20.07.2013 – 26.07.2013

Третій липневий тиждень культури минає в Чернівцях під знаком камерної музики, модерного малярства й новочасної інсталяції. Мешканці міста не тільки мали можливість відвідати концерт, оглянути картини і сфотографуватися на тлі нової міської скульптури, а й змогли познайомитися з історією 87-річного скрипкового майстра, який живе на Буковині.

 

Були виконані твори Йоганна Себастьяна Баха, Антоніо Вівальді, Георга Фрідріха Генделя, Франца Йозефа Гайдна, Вольфганга Амадея Моцарта, Ейтора Вілла-Лобоса. Вдячна публіка оваціями зустрічала й проводжала музикантів [на концерті в Залі органної та камерної музики 14 липня]…
Наталія Корнута. Хай вічно звучить музика // Відродження. – 2013. – 25 лип. (№ 30). – С. 3.

Понад 100 творів розмістилося в трьох залах Чернівецького художнього музею. Можна побачити живопис, ескізи декорацій, графіку та фото з родинного архіву… Це виставка барона, аристократа за походженням, унікальної людини.
 Валерія Чорней. Барон, який був авангардистом : у художньому музеї виставляють твори Георга Льовендаля // Молодий буковинець. – 2013. – 19–20 лип. (№ 80). – С. 8.
(На фото - одна з робіт художника).
 
Дивлюся, як він стискає в руках майже завершений інструмент. Його пальці – викручені від важкої роботи. Цікаво, чи знають скрипалі, які грають на буковинських скрипках в Італії, Іспанії, Німеччині чи Канаді, про долю скрипкового майстра?
Валерія Чорней. На Колимі у вишиванці грав на скрипці : відомий скрипковий майстер [Орест Моргоч] – про те, як боровся за свою українську мрію // Молодий буковинець. – 2013. – 25 лип. (№ 82). – С. 15.

Пан і панянка, що зустрілися на вулиці, – ось основна ідея скульптури, яку автор створював орієнтуючись на традиції австрійського періоду… Зроблені скульптури з дерева, але мають вони і металічні вставки, дзеркальце, кольорове скло. Зафіксована інсталяція на рухомій основі само різами та брущаткою. За словами А. Федірка, брущатка не чернівецька, а привезена з Відня.
Віталія Козменко. У місті встановили скульптуру зі щасливими монетками // Погляд. – 2013. – 25 лип. (№ 30). – С. 14.