«Ця бібліотека – як рідний дім»

Вівторок, 30 липня 2013 р.

Днями бібліотеку відвідала гостя з Москви Маргарита Фатьянова, колежанка і помічниця дружини Петера Деманта – Ірини Вєчної.

Приїхала вона спеціально для того, щоби глянути, як у Чернівцях зберігають і популяризують літературну спадщину Вернона Кресса. Саме під таким ім’ям він видавав свої твори. А в Муніципальній бібліотеці імені А. Добрянського, власне, й розміщена окрема кімната з особистою бібліотекою П. Деманта.

Найціннішим подарунком з Москви, який бібліотека отримала того дня, був портрет письменника (автор – М. А. Сергєєва, 1986, м. Гурзуф). Також його дружина передала свій фотопортрет, котрий давно обіцяла залишити для бібліотеки і на котрий ми дуже довго чекали. За це Ірині Петрівні – окрема подяка.

Пані Маргарита була приємно вражена атмосферою книгозбірні: «Тут така тепла атмосфера, що я почуваюся так, ніби ця бібліотека – рідний дім».

Разом з тим гостя здійснила свою першу прогулянку середмістям Чернівців – міста, яке її захопило своєю красою. Прогулявшись центром, М. Фатьянова наступного дня молилася у церкві Св. Параскеви і Трьохсвятительській церкві при колишній Резиденції буковинських митрополитів. Потім, з чистим серцем, блаженними помислами й у захваті від столиці Буковини вона від’їхала додому.

Нагадаємо, що у травні цього року в Чернівцях відбулася презентація роману Вернона Кресса (П. Деманта) «Зекамерон ХХ», виданого в Чернівцях у перекладі Оксани Пендерецької  з блискучою післямовою журналіста, дослідника творчості Деманта, Юрія Чорнея. Це перша книга письменника, перекладена українською мовою. Її можна купити в книгарнях міста або ж прочитати в Муніципальній бібліотеці імені А. Добрянського.
 

 

У меморіальній кімнаті. Журналіст Юрій Чорней, директор бібліотеки Леся Щербанюк, московська гостя - Маргарита Фатьянова.

 

 

Пані Маргарита і Юрій Чорней знайомляться з фондом Валерії Фірсанової.

 

 

Гостя передає бібліотеці давно очікуваний фотопортрет дружини П. Деманта - Ірини Вєчної, зроблений 1972 року в Москві, у редакції журналу "Журналіст". Автор фотопортрета - відома фотокор "Правди" Галина Санько.Журналіст

 

 

...і найцінніший подарунок бібліотеці - портрет Петера Деманта.