Петерові Деманту виповнилося б 95

Понеділок, 5 серпня 2013 р.

У ці дні минає 95 років з дня народження людини незвичної долі, колишнього чернівчанина і в’язня ГУЛАГу, письменника Петера Деманта (1918–2006), що його книгозбірня від 2008 року розміщена в окремій кімнаті Муніципальної бібліотеки імені А. Добрянського.

Мешканці Чернівців – міста, де минули його найщасливіші дитячі та юнацькі роки, шанують його пам’ять, знають і читають його книги (навіть відвідують місця, де він мешкав). Доказом цього стало те, що одна з читачок Людмила Кіріле у день його народження прийшла до бібліотеки з букетом квітів і подарунком – складаним ножиком. Цей подарунок – символічний: пані Людмила, перечитавши всі книги, написані Верноном Крессом (псевдонім П. Деманта), таким чином дізналася, що колись давно маленькому Петерові схожий презент зробили, коли йому виповнилося п’ять років. Тепер подарунок і квіти прикрашають затишну Демантову світлицю.


 

По-іншому відзначив ювілей письменника чернівецький журналіст Юрій Чорней. Він опублікував у місцевій газеті «Свобода слова» та на Інтернет-порталі www.buknews.com.ua дослідження досі нерозгаданих таємниць із життя Петера Деманта. Зокрема журналіст проаналізував факт, котрий перевернув усе життя відомого чернівчанина, задавши собі й читачам питання: «чому після 28 червня 1940 року цей 21-річний австрієць з румунським паспортом у кишені залишився з радянського боку майбутньої залізної завіси?!»

Юрій Чорней, котрий уже не один рік досліджує життєвий і творчий шлях Петера Деманта, люб’язно погодився використати його матеріал «Таємниця Вернона Кресса» на нашій сторінці. Це ми й робимо, запрошуючи читачів до повного варіанту статті та вшанування пам’яті великого чернівчанина.

Колишньому чернівчанину Петерові Деманту, який став російським письменником Верноном Крессом, 2 серпня 2013 року виповнилося б 95. Нинішні мешканці Чернівців знають його, як автора книги «Перше життя» – унікальних спогадів про місто між двома світовими війнами. Нещодавно доступним також став український переклад документального роману «Зекамерон ХХ», що є другим томом великої епопеї. Чернівецький період життя Петера Деманта, що тривав трохи більше двадцяти років, сповнений загадок. Проте найбільшою з них, поза сумнівом, є таємниця раптового розсіяння по світу його великої чернівецької родини. Звісно, якщо такий «розпад», саме це слово використовує автор, дійсно мав місце. Важливе застереження, бо інколи навіть здається, що чи не єдиним фактом його життєпису, який не потребує доведення або не допускає іншого тлумачення, є лише достеменність самого існування письменника. Наприклад, досі достеменно невідомо: чому після 28 червня 1940 року цей 21-річний австрієць з румунським паспортом у кишені залишився з радянського боку майбутньої залізної завіси. Єдиний, на той момент 21-річний, з усієї великої родини?!
Підозра в шпигунському минулому переслідуватиме письменника все життя. Іноді, під час подорожей по Союзу, йому не дозволяли фотографувати те, що для інших не було табу. Усе через клятий акцент! Обшуки помешкання через багато років після звільнення, стеження – так само частина його радянської біографії…

Продовження: http://buknews.com.ua/page/taiemnytsia-vernona-kressa.html