Куди йдемо, або Свято, яке змушує замислитися

Четвер, 22 серпня 2013 р.
До Дня Незалежності у бібліотеці відкрилася виставка книг
«Свято, вимріяне поколіннями».
Головна мета виставки –
поминувши всілякі урочистості, помпезність і святковість,
спонукати читача зосередитися на важливих питаннях,
які постають сьогодні перед українцями:
хто ми? звідки прийшли? куди йдемо? для чого?
яка наша мета?  які наші духовні орієнтири? хто з нами?
 
Саме тому для сьогоднішньої презентації обрано специфічний жанр – «виставка-роздум».

 
 
 
 
На стенді, прикрашеному кетягами калини і свіжими квітами, розміщено книги з фонду А. Добрянського і нові надходження бібліотеки. Це, зокрема, цінні дослідження з історії Європи (Нормана Дейвіса), України (Олександра Бойка, Миколи Лазаровича, Георгія Касьянова, Павла Роберта Маґочія та ін.), Буковини, книги з бібліотеки газети «День», шпальти всеукраїнських газет «Дзеркало тижня», «День», журналу «Україна», брошури, присвячені українській державній символіці, та інші видання.

Особливу увагу хотілося б звернути на книгу публіцистики Оксани Пахльовської «Ave, Europa!», в якій відома донька Ліни Костенко, професор Римського університету «Ла Сап’єнца» охопила період від переддня падіння Берлінського муру до часу, коли постпомаранчева Україна стала «нервом» цивілізаційного протистояння між Росією і Заходом на тлі глобальної світової кризи. Авторка аналізує внутрішні і зовнішні соціокультурні й політичні механізми, які стоять на перешкоді культурної реінтеграції України в європейський простір, і розглядає шляхи їх подолання.
 
Також не менш вартісна книга на виставці – «Україна: історія її земель і народів» Павла Роберта Маґочія, видана 2012 року в Ужгороді. Це переклад англомовного видання, що побачило світ у видавництві Торонтського університету в 2010 р. Фактично це перша історія, у якій подається розвиток усіх народів та культур, які коли-небудь існували на території України. Автор свідомо обрав таку засаду толерантності, розглядаючи й розуміючи інші національності як невід’ємну частину української історії, а не просто як супротивників етнічних українців у їх власній боротьбі за національне виживання.
 
Окреме місце на стенді займають книги публіцистики провідних державних діячів епохи відновлення української державності – В’ячеслава Чорновола і Левка Лук’яненка. У першому посмертному виданні В. Чорновола «Пульс української незалежності» зібрано його статті, листи, тексти виступів, котрі постають перед читачем як своєрідний щоденник політичного життя України. А в книзі вибраного Л. Лук’яненка «Не дам загинуть Україні!» подано роздуми, інтерв’ю і листи діяча.
 
Запрошуємо небайдужих чернівчан погортати ці та інші книги.