Новинки книжок від «Книгоновинок»

Вівторок, 3 вересня 2013 р.

В Україні з’явився журнал-каталог, який періодично, раз на місяць, фіксує вихід україномовних книг. Його укладає і розсилає (оскільки журнал існує тільки в електронній формі) книжковий портал «Книгоман» (www.knugoman.org.ua/knygonovynky). Записатися на електронну розсилку може кожен за цією ж адресою. Після запису каталог приходитиме на електронну скриньку в форматі pdf.

 

Виходять «Книгоновинки» на початку кожного місяця і містять інформацію про україномовні книжкові новинки, які з’явилися попереднього місяця. Так, перший номер з’явився на початку серпня, другий – на початку вересня. Тут – дані не про всі книги, що вийшли друком на території України, а тільки про художню літературу, мемуаристику і фахові видання з літературознавства. Кожну книгу репрезентує обкладинка, анотація або короткий переказ змісту і перелік даних: автор, назва, видавництво, код ISBN, мова видання, рік виходу, автор перекладу і мова, з якої його здійснено (якщо це перекладене видання), а також серія. На нашу думку, варто б додати ще й місце виходу (місто).

У «Книгоновинках» за серпень 2013 року – як українські, так і зарубіжні автори (приблизно порівну). Найбільше видано перекладів з англійської (5), польської та шведської (3) мов, крім того – з французької, німецької, білоруської, російської, датської та норвезької. Серед новинок є й дві книжки чернівецької авторки Христі Венгринюк. Досить багато представлена література для дітей (переважно з «Видавництва Старого Лева» і «Махаон–Україна»). Усього в каталозі 49 назв.

Звісно, це видання не може претендувати на вичерпність (історії відомі вдалі й не дуже спроби вести «живу» каталогізацію друкованого слова на українських землях, починаючи ще з кінця ХІХ століття). Усю інформацію в «Книгоновинках», як повідомлено на сайті «Книгоман», зібрано з відкритих джерел в Інтернеті або отримано від видавництв.

Завдяки ініціативі укладачів «Книгоновинок» підписантам каталогу не треба буде слідкувати за появою нових книжок на сайтах видавництв і спеціально нишпорити по книжкових оглядах.

Муніципальна бібліотека імені Анатолія Добрянського вітає появу «Книгоновинок» і пропонує всім небайдужим книголюбам забезпечити себе щомісячним книжковим апґрейдом.