Культпростір. Події

П’ятниця, 13 вересня 2013 р.

7.09.2013 – 13.09.2013

Прийшла осінь – і культурними подіями посипало, як з відра. Чи то доброго тону задав фестиваль поезії, чи то Чернівці наповнилися студентами, чи то мінлива погода спонукає, чи то бажання перед землетрусом ще трохи порадувати душу – у будь-якому випадку, чернівчани мали нагоду побувати на виставці, послухати поезії з музикою, закупити нові книжки. Детальніше – читайте у місцевій пресі.

 

До Чернівців прибула приватна колекція робіт українського художника Олекси Новаківського, яка належить ученому-україністу зі Словаччини Миколі Мушинці.
Олена Гужва. Митець широкого державницького мислення // Буковина. – 2013. – 10 вер. (№ 70). – С. 3-4.

У Чернівецькому академічному обласному музично-драматичному театрі ім. О. Кобилянської відбувся театральний перфоманс «Тужливі пісні» за творами буковинської поетеси Зельми Меєрбаум-Айзінґер. …і той жаль, що її життя так трагічно обірвалося і не дало їй можливості реалізуватися сповна, молоді люди щиро «витанцювали» серцем.
Антоніна Тарасова. Вірші – мовою танцю… і серця // Буковина. – 2013. – 10 вер. (№ 70). – С. 3.

Читання поезії, презентації книжок, театральні та музичні перформенси, винно-поетичні вечори, вечірки електропоезії – у колишній та діючій синагогах, костелі єзуїтів «Пречисте серце Ісуса», філармонії та театрі. У відкритті фестивалю «Meridian Czernowitz» взяли участь посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль та посол Швейцарії Крістіан Шьоненбергер.
Валерія Чорней. Поезія ожила у маленькому Парижі : три дні у Чернівцях різними мовами лунали голоси поетів // Молодий буковинець. – 2013. – 9-10 вер. (№ 101). – С. 1, 3, 10.

На відміну від львівського Форуму видавців та інших великих фестів, публіка не мусіла обирати між кільканадцятьма презентаціями, що тривали одночасно. Події на Meridian Czernowitz розвивалися одна за одною. Молоді поети, які гостювали на фестивалі, назвали це його перевагою.
Аніта Грабська. Meridian Czernowitz, або Оновлений міф Чернівців // Свобода слова. – 2013. – 12 вер. (№ 37). – С. 1, 10.

«Із часом ми укомплектуємо бібліотеку та документацію, створимо відео- і фонотеки. Впевнений, у цьому центрі знайдуть прихисток чимало різноманітних буковинських поетів» (керівник центру Петро Рихло).
Презентували літературний Целанівський центр // Свобода слова. – 2013. – 12 вер. (№ 37). – С. 2.

Видавництво «Букрек» представляє на суд читача перший том 10-томного зібрання творів Ольги Кобилянської, упорядкований кафедрою української літератури… [ЧНУ] та Чернівецьким літературно-меморіальним музеєм Ольги Кобилянської. …десятитомник відкриє сучасному читачеві іншу Кобилянську, позбавлену вибірковості та ідеологічних нашарувань.
На Форумі видавців у Львові представлені книги буковинських авторів // Свобода слова. – 2013. – 12 вер. (№ 37). – С. 2.

Книги івано-франківського письменника Тараса Прохаська здобули не одну нагороду, хоча сам він про це не надто любить говорити. Також не любить нахвалювати свою роботу, не любить електронного спілкування, але завжди готовий до живого спілкування.
Віталія Козменко. «Нема насправді нічого поганого» : Тарас Прохасько у Чернівцях презентував книги та гуляв вулицями, де не був 30 років // Погляд. – 2013. – 12 вер. (№ 37). – С. 22.