Культпростір. Події

П’ятниця, 18 жовтня 2013 р.

12.10.2013 – 18.10.2013

І знову Чернівці та чернівчани мають змогу потішити себе культурними видовищами – театр з Ольгою Кобилянською, музика із Сашком Булем, малярство з родиною Ярмольчук, графіка з Олегом Любківським, фото з Міленою Фіндайз, поезія з Мирославом Лазаруком... Усе це і ще багато іншого – на шпальтах місцевої періодики за минулий тиждень.


У краєзнавчому музеї відкрилася сімейна виставка робіт Наталії Ярмольчук, Вероніки та Валерія Гнатюків. Тут представлено картини, відреставровані ікони, листівки, альбоми, книги, фото.
Надія Будна. Змалку ходила з батьками на етюди: представлено картини трьох художників з однієї сім’ї // Молодий буковинець. – 2013. – 14-15 жовт. (№ 116). – С. 8.

Чернівецький фолк-сінгер Саша Буль презентував свій дебютний альбом Vol.1. ...На початку концерту Сашко поклав один примірник альбому в коробку. Разом із ним туди поклав листочок, на якому трьома мовами (українською, англійською й китайською) написав про себе інформацію. Коробку... закопають у землю.
М. Салітра. “Може, колись і до Америки подамся” // Молодий буковинець. – 2013. – 14-15 жовт. (№ 116). – С. 8.

Прем’єру драми на дві дії “Земля”, присвяченої 150-річчю від дня народження Ольги Кобилянської, призначено на 19-20 жовтня... У виставі задіяно майже весь творчий склад театру – майже 40 осіб.
Ю. Боднарюк. Квитки на виставу “Земля” ще є // Молодий буковинець. – 2013. – 17 жовт. (№ 117). – С. 5.

Земля... У творі це настільки унікальний образ. Земля може як давати, так і брати, із землі ми всі вийшли і в землю всі повернемось – ось це, власне, був образ... Чіткий образ – потріскана земля. Чотири похилі подіуми, які рухаються. Пласти, між якими є тріщини, між якими з’являються люди, – як насіння для плекання, останки предків. ...учора у постановочної групи виник образ – руки повинні з’являтися між розломами. Балетмейстеру я пояснив, що це нагадування про страшний суд.
Юлія Боднарюк. “Люблю ходити у гості до персонажів”: Художник-постановник вистави “Земля” Андрій Романченко – про оформлення сцени, костюми та акторів // Молодий буковинець. – 2013. – 18-19 жовт. (№ 118). – С. 9.

Мілена Фіндайз, австрійський фотограф і поетеса, приїхала до Чернівців зробити знімки до книги про Чернівці, а також власний фотопроект про Чернівці сучасні. Мілена на півтора місяці стане резидентом (уже сьомим за ліком) квартири-студії міжнародної літературної корпорації “Meridian Czernowitz”.
Наталія Фещук. “Прогуляюся слідами маленького Ігоря Померанцева” // Чернівці. – 2013. – 17 жовт. (№ 42). – С. 2.

...відбулася значна подія – вручення обласної премії ім. Одарки Киселиці, видатної буковинської художниці... Лауреаткою цієї премії стала художниця Тамара Покотило.
Лариса Канюка. Лауреатка премії ім. Одарки Киселиці // Буковинське віче. – 2013. – 17 жовт. (№ 41). – С. 1.

Збірка поезій Мирослава Лазарука у перекладі Володимира Артюха “Сквозь ночь и звездьі” в Росії стала першою книгою в серії “Українські поети”. – І це лише початок! – пообіцяв московський перекладач, запевнивши, що він перекладе поезії ще ста поетів України – якщо життя вистачить.
Ігор Константинюк. Євразійський поет з орденом Маяковського: До 40-річчя творчої діяльності Мирославу Лазаруку вручили орден Маяковського // Версії. – 2013. – 17 жовт. (№ 42). – С. 2.

5 жовтня, саме в день урочистого відкриття експозиції Олега Любківського у “Sweet Art”, відбулася ще одна презентація, про яку автор не здогадувався. Виставкою з досить дотепною й точною назвою “Любківський не знає” була започаткована Галерея сучасного мистецтва без постійної адреси під навою “<”.
Ольга Склярчук. “Любківський таки дізнався” або Про виставку без адреси “

У мистецькому житті Чернівців жовтень означений одразу трьома персональними виставками художника... На ці події в Чернівцях очікували вже давно, адже останніми роками роботи художника перебувають здебільшого за кордоном.
Ольга Склярчук. Олег Любківський: “Я пишу картини, як письменник книги” // Версії. – 2013. – 17 жовт. (№ 42). – С. 16.

До ювілею художнього керівника і головного диригента заслуженого Буковинського ансамблю пісні і танцю України Андрія Кушніренка в обласній філармонії відкрили його кімнату-музей. ...У невеличкій кімнаті – фортепіано, на столиках під столом – книги, вишита сорочка, диригентська паличка...
Надія Будна. “Тато був великим трудоголіком”: Композитору Андрію Кушніренку 17 жовтня виповнилося б 80 років // Молодий буковинець. – 2013. – 18-19 жовт. (№ 118). – С. 8.