Закордонні гості – у бібліотеці

Понеділок, 21 жовтня 2013 р.

Бібліотеку відвідали учасники міжнародної наукової конференції “Література – культура – громадянське суспільство: Габсбурзький вплив на освіту Буковини та сусідніх регіонів між 1848 та 1940 рр.”, яка відбувалася з 16 по 20 жовтня спільними зусиллями українських та закордонних учених на базі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

 

Допомогли організувати ці відвідини доктор з Мюнхена Маркус Вінклер, чернівецький професор Петро Рихло та доктор з Інсбруку Курт Шарр.

Після того, як директор бібліотеки Леся Щербанюк розповіла про Анатолія Добрянського і його саможертовне життя, група гостей пройшлася кімнатами, помічаючи для себе цікаві речі, як, наприклад, величезні стелажі з поезією, німецькомовну літературу. Донести до закордонних гостей слово про книгу допоміг відомий перекладач, літературознавець, професор Петро Рихло.

Найдовше часу гості провели, ясна річ, у кімнаті Петера Деманта. Там розповідь лунала з уст самого Курта Шарра, бо саме з його подачі сучасне покоління чернівчан дізналося про цю постать. Курт Шарр багато років був знайомий з письменником і потім виступив з ідеєю перевезти сюди з Москви архів і бібліотеку Деманта.

Тема книги для гостей була близькою, адже конференція, у якій вони брали участь, стосувалася історії освіти на Буковині. Тож після кількаденних розмов про те, яку роль відігравали школи та університети у тодішньому освітянському секторі, який вплив на освіту справляли ідеї певних діячів і яку роль освіта відігравала в літературних процесах, зустріч у бібліотеці імені Анатолія Добрянського виявилася на часі.