Найдорожчий скраб

Понеділок, 11 листопада 2013 р.
 
До Дня української писемності та мови – свята, яке щорічно відзначається в Україні 9 листопада, у бібліотеці розгорнуто виставку книг і журналів. Друга назва виставки – “День пам’яті Нестора Літописця”, бо саме в цей день східна церква вшановує пам’ять київського літописця і письменника-агіографа.
 

Особливо цінна група експонованих книг – це твори давньої української літератури. Передусім – “Повість минулих літ”, найвідоміша праця Нестора Літописця, у переказі Віктора Близнеця і в оформленні художника Георгія Якутовича. Це один з найдавніших українських літописів, створених на межі ХІ–ХІІ ст., не тільки цінне джерело історії Київської Русі, а й видатний літературний твір, у якому події сивої давнини, живі картини минулого переплетені з легендами й переказами.

Читачі можуть також ознайомитися з факсимільними відтвореннями книг XVII століття. Це “ГраматикаМелетія Смотрицького 1619 року і латиномовна рукописна “Граматика словенськаІвана Ужевича 1643 року. Перша до середини XVIII ст. була єдиним підручником граматики на східнослов’янських землях і мала великий вплив на розвиток мовознавства усіх слов’янських народів. А друга, підготовлена українським студентом у паризькій Сорбонні, стала фактично першою граматикою власне української літературної мови XVI – XVII ст. Її рукопис зберігається нині в Національній бібліотеці Парижа.
 
Інша група книг на виставці – це наукові дослідження української словесності. Зокрема брошура Михайла ГрушевськогоПро українську мову і українську школу”, перше видання якої з’явилося 1912 року і яка не втратила актуальності й сьогодні. Із сучасним станом науки про українську мову можна ознайомитися, якщо погортати дослідження Олександра ЦарукаУкраїнська мова серед інших слов’янських: Етнологічні та граматичні параметри”, збірник наукових праць на пошану видатного мовознавця Віталія Русанівського “Життя у слові”, монографію Ореста ТкаченкаМовна і національна ментальність: Спроба сучасного синтезу” та інші.
 
Окрім того, виставку прикрашає добірка нових номерів журналу “Українська мова й література в сучасній школі”, де вчителі й учні можуть знайти корисні методичні й дидактичні матеріали.
 
І, звісно, укладачі виставки не могли обійти увагою художні тексти. Їх презентують три книги: “Моє рідне слово”, “Мово рідна, слово рідне!..” і “Найдорожчий скарб: Слово про рідну мову”. Це антології віршів, поем, статей і висловлювань вітчизняних та зарубіжних діячів політики, науки, мистецтва про українську мову.
 
Запрошуємо читачів відвідати виставку!