Наші нові надходження

Понеділок, 9 грудня 2013 р.

 

Пропонуємо користувачам Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського познайомитися з цими та іншими виданнями, якими книгозбірня збагатилася за останній час.

  

 

 

 

ХУДОЖНЯ ЛІТЕРАТУРА

Кобилянська О. Зібрання творів : у 10 т. / Ольга Кобилянська ; [редкол.: Володимир Антофійчук (гол.), Світлана Кирилюк, Ярослава Мельничук та ін.]. – Чернівці : Букрек, 2013–. – Т. 1 : новели, оповідання, поезії в прозі / [ред. тому: Володимир Антофійчук, передм.: Світлана Кирилюк, упор. та прим.: Володимир Антофійчук і Світлана Кирилюк]. – 2013. – 472 с. ISBN 978-966-399-522-9.

Десятитомник Ольги Кобилянської, який почав цього року виходити в Чернівцях спільним заходом працівників кафедри української літератури Чернівецького університету, співробітників Чернівецького літературно-меморіального музею Ольги Кобилянської і видавництва “Букрек”, розпочався ранньою “малою прозою” письменниці. У першому томі – новели, оповідання і поезії в прозі, які видатна буковинка створила в 1885 – 1900-х рр.

Перший том розпочинає ґрунтовна вступна стаття літературознавця Світлани Кирилюк “Світ прози Ольги Кобилянської”, завершують – примітки й пояснення застарілих і діалектних слів.

Десятитомник редакційна колегія авансує як найповніше зібрання творів Ольги Кобилянської, котре буде містити художню прозу, літературно-критичні статті, публіцистику, спогади, автобіографії, щоденник, переклади, листи, начерки і фрагменти незавершених творів. Крім цього, будуть тексти, які раніше взагалі не публікувалися. Натомість тут не буде тих публіцистичних прорадянських творів 1940-1941 рр., які раніше приписувалися перу Кобилянської.

Тексти творів звірено за автографами, першодруками та іншими авторитетними прижиттєвими публікаціями.

 

 

 

Калинець І. Міф про козака Мамая / Ігор Калинець ; [ілюстр. Богдан Сорока]. – Львів : Друкарські куншти, 2012. – 148 с. Без ISBN.

Барокова поезія Ігоря Калинця становить важливу сторінку сучасної української поетичної спадщини. Елеонора Соловей назвала його твори “Лицарією” через виразне лицарське начало, котре вирізняється й навіть домінує в його етичному кодексі. І лицарі в нього – це не тільки сам козак Мамай, а й Сковорода, українські музики, правозахисники. Сюди, в лицарську парадигму легко вписалася навіть Ольга Кобилянська. “Апостол черні – Кобилиця / і Царівна Кобилянська / сходять із гір / у парламент / у совість // Ольжина Земле / Битво і Покоро / Незгасна рано / що Сочєвою сочиться” – це уривок з вірша “Буковина” (цикл “України”).

До речі, буковинська тематика у “Міфі про козака Мамая” цим не обмежується, а й проглядається крізь епіграф з Федьковича до циклу “Кришталева чара”: “А як прийде, браття, костомаха... Я скажу їй: Будь здорова, свахо!”

Історичні реалії в цій збірці переплітаються з народною фантастикою, бароковою вишуканістю слова. Мова Калинцевої поезії – субтильна і разом з тим міцна, вишукана і сильна. Напевно, інакше й не могло статися, бо цю збірку, як і багато інших, автор написав і уклав у концтаборі на Уралі в 1975–1976 році. Присвята на збірці – “У пам’ять моїм соузникам – небагатьом уже серед нині сущих”. Згодом декілька разів вона була частиною його видань вибраного. А поштовхом до окремого видання збірки послужила графіка Богдана Сороки “Козак Мамай”.

Нам особливо приємно, що автор сам подарував цю збірку для бібліотеки, пам'ятаючи про цінні лекції Анатолія Добрянського і вечори Ірини Калинець, котрі Буковинський Золотоуст вів у Чернівцях.

 

 

Ткач В. Квазілюдина : (цивілізація примусового успіху) / Валентин Ткач. – Чернівці : Букрек, 2013. – 300 с. ISBN 978-966-399-526-7.

У своїй черговій книзі філософсько-світоглядної публіцистики чернівчанин Валентин Ткач пробує формування Людини осмислити як формування відповідей на питання “що можу?”, “що хочу?”, “що маю?”, “звідки?”, “куди?”, “що є Світ?”, “хто є Я?”

У книзі зазначається, що сучасний світ – це світ маніпуляцій з відповідями на питання, зазначеними на початку. І через цю маніпулятивність концепт людини перетворюється на концепт квалізюдини. Таким чином, гротеск сучасного світу трансформує людську сутність у гірший бік.

Роздуми автора – це продовження бесіди, яку він розпочав у книгах “Так говорив вуйко Дезьо” та “ІМІТАЦіЯ”. Як у них, так і тут автор чергує аналітичні матеріали з лірико-філософськими роздумами й пропонує читачеві зробити власний висновок щодо зазначених проблем, викликів і способів їх тлумачення.

Бібліотека щиро вдячна Валентинові Ткачеві, адже він сам передав свою нову книгу для наших читачів. Детальніше про нього і про його філософські погляди можна довідатися на сторінці: http://www.dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news?id=385263

 

 

 

НАУКОВА ЛІТЕРАТУРА

Вектори розвитку сучасного літературного процесу : зб. наук. праць / Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Факультет романо-германської філології, Кафедра зарубіжної літератури. – Одеса : Астропринт, 2011. – 352 с. ISBN 978-966-190-453-7.

Збірник наукових праць, який фактично є збірником матеріалів конференції, що відбувалася в Одеському університеті 5-7 травня 2011 року, присвячено пам’яті вченого, літературознавця-зарубіжника, викладача цього університету Віктора Зінченка (1937–2009).

Подані у збірнику статті науковців з різних міст України, а також з Росії, відображають провідні напрямки наукових пошуків у сучасному літературознавстві. Узагальнення і висновки дослідників стосуються найважливіших розділів сучасного літературознавства – системного аналізу, міжкультурної комунікації, компаративістики, концептології, жанрової та видової типології, поетики художнього твору. Мова матеріалів – українська і російська. Передують науковим статтям спогади про Віктора Зінченка.

 

 

Поетика художніх форм у сучасному сприйнятті : наук. зб. / Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Факультет романо-германської філології, Кафедра зарубіжної літератури. – Одеса : Астропринт, 2012. – 352 с. ISBN 978-966-190-640-1.

Черговий збірник матеріалів конференції, що відбувалася в Одеському університеті 4-6 травня 2013 р.

Статті вчених з різних міст України і Росії, представлені тут, відображають провідні напрямки наукових пошуків у сучасному літературознавстві. Переважна тематика матеріалів – сучасна література і сучасне літературознавство, трансформація міфу, компаративістика, поетика художнього твору, актуальні проблеми вивчення вітчизняної й зарубіжної літератури та ін.

Цей і попередній збірники передав для бібліотеки професор Семен Абрамович.