Наші нові надходження

Четвер, 16 січня 2014 р.

Роман-хроніку про поета-пісняра Михайла Ткача (1932–2007) принесла до бібліотеки його молодша сестра Надія Ватаманюк. Книга вийшла друком у Києві через рік після того, як українська громадськість ушанувала 80-річчя метра співаної поезії.

 

Фольварочний В. Сніг на зеленому листі : роман-хроніка про Михайла Ткача / Василь Фольварочний ; [ред. Б. І. Мельничук (Тернопіль)]. – К. : [б. в.], 2013. – 496, [2], [32] с. ISBN 978-966-432-127-0.

“Є люди-легенди, є люди-казки, а незабутній Михайло Ткач був людиною-піснею”, – мовиться в анотації роману. Автор роману-хроніки Василь Фольварочний намагався не стільки подати біографію митця, скільки розкрити його як громадського діяча, який завжди переймався долею України і рідної йому Буковини.
 
 
Тому роман-хроніка “Сніг на зеленому листі” (за назвою однієї з пісень Михайла Ткача) – це і художні замальовки про дитячі роки, і хронікальні описи громадської роботи, і уривки зі щоденників, роздуми поета. Дуже багато місця відведено описам політичних і суміжних з ними подій, які торкнулися життя автора “Марічки” – це державні перетворення в Україні, вибори, постання державних постатей, баталії у Спілці письменників.

Видання доповнене багатьма фотографіями Михайла Ткача. Серед них – давні світлини з його юнацьких років, автограф Павла Тичини з побажаннями успіху молодому авторові (1954 рік), віньєтка з шостого випуску Вищих літературних курсів у Москві (1961), фото його батьків, дружини, спільні фото в родинному колі, фоторепортаж з відкриття музею-садиби поета в селі Лукачани на Кельменеччині.

Бібліотека щиро вдячна сестрі поета Надії Ватаманюк за такий особливий подарунок. Він важливий ще й тому, що Михайло Ткач був давнім товаришем патрона Муніципальної бібліотеки Анатолія Добрянського. Їхні творчі шляхи перетнулися ще наприкінці 50-х років, коли вони обоє працювали в газеті “Радянська Буковина” і були членами обласного літературного об’єднання. Зрештою, обоє писали вірші, якими зачитувалася тогочасна молодь і які привертали увагу композиторів. Старше покоління пам’ятає час, коли звідусіль лунали “Марічка” і “Сину, качки летять” М. Ткача, “Гей, піду я на Черемош” і “Дівочі мрії” А. Добрянського.

Запрошуємо всіх наших читачів і гостей ще раз пом’янути митця, пісню якого вони щодня опівдні чують з вежі міської ратуші Чернівців.