Культпростір. Події

П'ятниця, 24 січня 2014 р.

18.01.2014 – 24.01.2014

Що сьогодні твориться – не нам казати. Влада і всяке провладне “диханіє” тримається свого сталого курсу, називаючи патріотів – бандитами, а карателів – правоохоронцями. А що залишається робити простим людям, як не вдаватися у крайнощі? Так було в часи Хмельниччини, Коліївщини, УНР, УПА... Ну, а що залишається бібліотеці? Хіба що тримати народний дух. Тому – як і раніше – подаємо перелік культурних новин з попереднього тижня, які ми прочитали у чернівецьких газетах.

 


Наприкінці минулого року вийшла шоста збірка вибраних творів відомого українського поета Віталія Колодія “Слова осипалися з літа. Книга у відсвіті жнив”. До неї, як до попередніх п’яти... ввійшли вірші, поеми, оповідання, публіцистика, переклади, статті... цей доробок чи не найпомітніший за останні десятиліття.
Я хворий Україною... Вона болить мені і денно, й нічно... // Буковина. – 2014. – 21 січ. (№ 5). – С. 3.

Євдокія Гаврищук-Антонюк, завідувачка науково-методичного відділу Чернівецького краєзнавчого музею презентувала книгу “На крутежах прикордоння”, де, ґрунтуючись на документах, вона змалювала історію рідного села Чорнокозинці на Хмельниччині та політичного діяча, який у ньому й народився – Антіна Постоловського.
Лідія Кирилюк. Без минулого немає майбутнього: Вчора в Україні відзначали День Соборності країни // Версії. – 2014. – 23 січ. (№ 4). – С. 15.

...відбувся творчий вечір заслуженого артиста України, соліста обласної філармонії, доцента кафедри музики ЧНУ ім. Ю. Федьковича Івана Дерди, а також розгорнуто книжково-ілюстративну виставку, що вміщує матеріали про знаного буковинського маестро на знак його ювілейної дати – п’ятдесятиріччя з дня народження і тридцятиріччя творчої діяльності.
Василь Джуран. На Івана Дерди – до Василя // Буковинське віче. – 2014. – 23 січ. (№ 4). – С. 2.

Виставка колишніх музейних арт-студійців “Через минуле у майбутнє” складається з майже 50 робіт дванадцяти чернівецьких авторів. Це різні роботи, різні напрямки й техніки, різні стилі й жанри, але саме таким чином і будувалася робота спочатку Арт-студії, а потім і громадської молодіжної організації “Арт-Нуво”.
Альберт Комарі. Від учнів – незабутній Олені Михайленко // Буковинське віче. – 2014. – 23 січ. (№ 4). – С. 2.

Документальний фільм українського виробництва “Красна Маланка” вже вдруге демонстрували в Чернівцях. Місцем перегляду кінострічки обрали літературне кафе, а зорганізував показ кіноклуб “Картон”... Фільм складається з п’яти новел, у яких описується доля головних героїв.
Дмитро Заня. “Красна Маланка” з натури // Буковинське віче. – 2014. – 23 січ. (№ 4). – С. 4.

Живопис, який творить десятирічна дівчинка Дарія Брюхович, наповнює душу світлом. Побачити картини можна на персональній виставці художниці, яка відкрилася 17 січня... Талановита дитина – вихованка студії образотворчого мистецтва Akadem ART та уже стала лауреатом всеукраїнського конкурсу “Нові імена”.
У “Вернісажі” – сонячний живопис дитини: Відкрилася виставка живопису 10-річної художниці // Молодий буковинець. – 2014. – 24-25 січ. (№ 9). – С. 11.

20 січня... у приміщенні Чернівецької музичної школи № 2 відбувся концерт Капели Замку Ридзинського (польський септет виконавців на духових інструментах)... По завершенні концерту... учні Чернівецької музичної школи № 2 підготували сюрприз для своїх старших польських колег, продемонструвавши свої таланти гри на музичних інструментах.
Чернівці приймали гостей з Польщі // Чернівці. – 2014. – 23 січ. (№ 4). – С. 10.