Наші нові надходження

Середа, 29 січня 2014 р.
 
Бібліотека поповнилася антологіями і збірками української літератури. По-перше, це колективна збірка десяти поетів останніх років – тих, котрі заявили про себе починаючи з 1990-х років. Учням знадобляться в навчальному процесі твори українських драматургів Михайла Старицького, Івана Карпенка-Карого та Івана Кочерги, а також збірник легенд, притч і афоризмів. Дуже цінною є двотомна антологія українських поетів, які загинули насильницькою смертю, “Розіп’ята муза”. У ній упорядник Юрій Винничук подав понад триста авторів, здійснивши важку дослідницьку роботу. Усі ці книги доступні для кожного читача. Запрошуємо!
 
 
 
 
 
Метаморфози : 10 українських поетів останніх років / укл. Сергій Жадан, [післям. Віктор Неборак]. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2011. – 272 с. ISBN 978-966-14-1240-7.

Автори колективної збірки, яку уклав сучасний, один з найвідоміших українських поетів молодого покоління, Сергій Жадан, – такі ж молоді й сучасні. В основному це поети, котрі з’явилися в літературному небі України у 1990-х і 2000-х роках. Це Андрій Бондар, сам Сергій Жадан, Маріанна Кіяновська, Олег Коцарев, Галина Крук, Дмитро Лазуткін, Богдана Матіяш, Світлана Поваляєва, Мар’яна Савка і Остап Сливинський.
 
“Сучасні українські поети подорожують, змінюють міста проживання, а деколи навіть і країни. Сергієва десятка – це ті, хто подорожуючи повертаються... Як би я хотів, щоб ця поезія, як і поезія інших поетичних роїв і сотень, перетворювала самим фактом свого існування примітивне мовлення штатних балакунів у фонові шуми, в безсенсовне бубоніння і врешті-решт у тишу. Від Києва до Харкова майже така ж відстань, як від Києва до Львова. Ця поетична дуга здатна освітити всі українські землі, включно з таврійськими степами і півостровом Крим. Вона сама себе живить і незалежна від ТЕС, ГЕС, АЕС, постанов Кабінету міністрів і Національної спілки письменників України. Поезія сама себе живить, бо вона – свавільна і вільна” (Віктор Неборак).
   
 
 
Українська драматургія ХІХ – ХХ століть : Михайло Старицький, Іван Карпенко-Карий, Іван Кочерга / [ред. О. Діденко, О. Осадча]. – К. : Наук. думка, 2006. – 408 с. – (Бібліотека школяра). ISBN 966-00-0505-9.
 
Одне з видань серії “Бібліотека школяра”, в якій зібрано драматичні твори, рекомендовані шкільною Програмою з української літератури для текстуального й оглядового вивчення. Це “Талан” і “Оборона Буші” Михайла Старицького, “Сава Чалий” Івана Карпенка-Карого і “Ярослав Мудрий” Івана Кочерги.
 
“Передмова” знайомить юних читачів з історією української драматургії, з творчими лабораторіями поданих у збірці авторів, розповідає про їхню драматургічну творчість. Пояснення незрозумілих учням слів, історизмів, архаїзмів, а також історичних реалій та імен подано наприкінці книги у “Примітках”.
 
“Театр народний, як і кождий прояв народного життя, жодному народові не дається одразу, не являється готовий і досконалий, але розвичається звільна, з менше досконалих початків” (Іван Франко).
 
 
 
 
 
Легенди, притчі, афоризми / [упор. Оксана Загоруйко]. – Харків : Торсінг плюс, [2009]. – 384 с. – (Іду на урок). ISBN 978-966-404-993-8.
 
До видання увійшли народні й авторські легенди і притчі, а також афоризми відомих майстрів слова, суспільних діячів, істориків і філософів від давнини до сучасності. Добірка текстів відповідає чинній шкільній програмі, а також включає твори для позашкільного читання.
 
Матеріал книги поділено на три частини, заявлені в її назві. Кожна з частин має окремі розділи. Так, легенди діляться на “Міфічні легенди”, “Легенди про козаків”, “Легенди про всесвіт і людину” та ін. Притчі й афоризми погруповані за тематикою (пізнання світу, людські чесноти й вади, про талант, ціна задоволення, читання, розум, час, багатство, любов тощо.
 
У “Передмові” читачі дізнаються, що таке легенда, притча й афоризм. Автор-упорядник сподівається, що кожен зможе знайти у збірці тексти собі на користь і до вподоби. Можливо, котрась із мудрих думок допоможе вирішити якусь життєву проблему, знайти душевну рівновагу, отримати естетичне задоволення від краси художнього слова.
 
У серії “Іду на урок” уже вийшли збірки “Усі українські письменники”, “Усі українські поети”, “Розстріляне відродження”, “Усі міфи”, “Усі крилаті вирази, прислів’я, приказки, загадки”, “Усі зарубіжні письменники”, “Усі видатні постаті історії України”, “Усі видатні постаті всесвітньої історії”, “Орден козацького лицарства”, “Видатні постаті козацької доби”.
 
 
 
Розіп’ята муза : антологія українських поетів, які загинули насильницької смертю : [у 2 т.] / укл. Юрій Винничук. – Т. 1. – Львів : Піраміда, 2011. – 624 c. ISBN 978-966-441-262-2.
 
Розіп’ята муза : антологія українських поетів, які загинули насильницької смертю : [у 2 т.] / укл. Юрій Винничук. – Т. 2. – Львів : Піраміда, 2011. – 660 c. ISBN 978-966-441-267-1.
 
Двотомна антологія “Розіп’ята Муза” вперше у такій повноті представляє українських поетів, які загинули від рук денікінців, більшовиків, німецьких загарбників, сталінського режиму, полягли на фронтах Першої та Другої світових війн, померли на засланні та у концтаборах.
 
Упорядник антології Юрій Винничук розшукав і відкрив понад сотню раніше невідомих авторів, які публікувалися у періодиці першої половини ХХ ст., уточнив роки смерті багатьох поетів за протоколами “трійок”, відшукав поезії письменників, про яких досі невідомо було, що вони писали вірші (Г. Косинка, В. Чечвянський, Ю. Вухналь, Д. Бузько та ін.). Усього в антології представлено 322 автора.
 
Антологія “Розіп’ята Муза” – це промовистий мартиролог інтелекту нації, яка окрім Голодомору зазнала ще й таких жахливих спустошень у культурі, яких не зазнала жодна інша.
 
До першого тому увійшли твори поетів, які загинули з 1905 по 1937 рік. До другого – поетів, які загинули з 1938 по 1959 рік.