Наші нові надходження

П’ятниця, 31 січня 2014 р.
 
Українознавство, слов’янознавство, екогеографія й експериментальна психологія – новими підручниками і навчальними посібниками з таких галузей знань можна користуватися в Муніципальній бібліотеці імені Анатолія Добрянського. Пропонуємо скористатися ними студентам чернівецьких вишів і всім, хто цікавиться тематикою українства, а також психології й екології. Видання, особливо енциклопедичного й хрестоматійного характеру, стануть у нагоді всім зацікавленим користувачам бібліотеки.

 

 

 

Хрестоматія з історії західних та південних слов’ян : Давня доба, Середньовіччя : навч. пос. / [упор. В. Яровий, О. Антонюк, І. Малацай та ін.] – К. : Либідь, 2011. – 416 с. ISBN 978-966-06-0597-8.

У посібнику вміщено найважливіші документальні джерела з давньої та середньовічної доби історії слов’ян. Тематично представлені господарство, культура, суспільство, політичні інститути, релігія, повсякденне життя людини та світ речей, що її оточують, військова справа, релігія, мораль та звичаї. Писемні пам’ятки містять відомості про географію розселення слов’ян, про їхні взаємини з народами Центральної та Південно-Східної Європи, римською цивілізацією.

Посібник підготовлений спеціально для студентів українських вишів. Подано ті писемні джерела з історії південного і західного слов’янства, які були створені між І і серединою XVII ст. Аби форма джерела не відволікала від його змісту, тексти дещо адаптовані: вивільнені від багатослівних повторів, стереотипних формул та інших модельних побудов, притаманних історичним пам’яткам давньої та середньовічної доби.

Матеріал систематизовано і впорядковано за хронологічно-територіальним принципом, супроводжено характеристикою джерел та коментарем. На початку кожного розділу подається загальна характеристика джерел, а кожен документ супроводжується коментарем-анотацією (відомості про автора, походження і загальний зміст тексту, час появи або датування редакцій) і примітками.

 

Історія українознавства : навч. пос. / за ред. П. П. Кононенка. – К. : Академвидав, 2011. – 512 с. – (Альма-матер). ISBN 978-617-572-017-2.

Українознавство – наука про Україну та українство. Розвиток цієї науки відбувався у нерозривній єдності із самоусвідомленням, консолідацією, самоствердженням українського народу, формуванням суспільних і державних форм його буття.

Витоки українознавства сягають передісторичних часів, а основні віхи пов’язані з державотворчими процесами, діяльністю видатних представників української культури і науки.

Усе це зумовило зміст і структуру навчального посібника, який підготували українські вчені, працівники Національного науково-дослідного інституту українознавства та інших наукових закладів під керівництвом і науковою редактурою кандидата історичних наук Леоніда Токара. У посібнику розкрито предметну специфіку, особливості концептуальних побудов українознавства на різних етапах розвитку. Історія його постає як спільне надбання “материкових” учених, українців з діаспори, а також зарубіжних дослідників. Найбільше місця в посібнику відведено на висвітлення науки про українство в ХІХ і ХХ століттях. Завершує видання термінологічний словник і перелік наукової та прикладної літератури.

 

 

Україна : енциклопедичний словник / автор-упор. Оксана Сліпушко. – К. : Аконіт, 2008. – 768 с. ISBN 978-966-8001-48-2.

Енциклопедичний словник “Україна” містить терміни, поняття, назви, імена з історії, географії, літератури, економіки, фінансів, мистецтва, культури, політики та інших сфер життя, котрі стосуються буття українського народу протягом Х – ХХІ століть.

До складу видання введено ті терміни, назви, поняття, імена, котрі дають змогу представити цілісний образ України як держави з багатими історичними та культурними традиціями, а також репрезентують її географію, економіку, політичне життя. Також видання містить низку імен видатних діячів України з різних сфер життя.

Головна мета цього словника, як заявляє автор-упорядник, – представити історичне минуле і сучасне Української держави. Галузі “історія”, “література”, “географія”, “біологія” укладено відповідно до навчальних програм середніх і вищих навчальних закладів України. Галузі “економіка”, “фінанси” і “політика” укладено відповідно до сучасних умов, аби представити політичний і фінансово-економічний розвиток України на сучасному етапі Звісно, при цьому потрібно взяти до уваги рік, що від часу підготовки видання минуло щонайменше шість років. Проте це не зменшує документальної й фактологічної вартості словника.

 

 

Великий довідник : Україна / [укл. О. Кожушко]. – [Харків] : Ранок, [2009]. – 624 с. ISBN 978-966-672-779-7.

“Великий довідник” містить відомості, що розкривають усю багатоманітність життя України – її історію, науку та культуру, географію, археологію, природні особливості, рослинний і тваринний світ та багато іншого.

Окрему увагу приділено найважливішим битвам, історичним, культурним, архітектурним скарбам, видатним українцям від часів Київської Русі до наших днів, а також основним моментам становлення Незалежної України.

Історію розвитку найбільших міст простежено з часів їх заснування. Докладно Детально охарактеризовано розвиток економіки, формування культури, створення видатних пам’яток архітектури, починаючи з прадавніх часів і до наших днів. Поряд із великими містами, наведено інформацію й про малі міста та містечка, які почасти не поступаються своєю значущістю для історії та розвитку країни, а також знамениті на весь світ своїми архітектурними перлинами.

Матеріали, вміщені у словнику, мають переважно публіцистичний відтінок, адже багато фактів у них досі перебувають на стадії вивчення. У наступних виданнях словника авторсько-видавецький колектив сподівається поглибити та розширити діапазон поданої інформації. У цьому ж виданні заторкнуто теми: “рослинний світ”, “тваринний світ”, “історичні події”, “культурні скарби”, “фізична географія”, “археологічні знахідки”, “видатні українці”, “наукові досягнення”, “славетні міста”, “героїчні битви”, “мальовничі куточки”, “величні храми”.

 

 

Гавриленко О. Екогеографія України : навч. пос. / О. П. Гавриленко. – К. : Знання, 2008. – 648 с. – (Вища освіта ХХІ століття). ISBN 978-966-346-472-5.

У посібнику викладено основи геоекологічних знань, узагальнено і послідовно розкрито найголовніші положення сучасної екогеографії і геоекології. Висвітлено взаємозв’язки рослинних, тваринних організмів і людини як між собою, так і з навколишнім середовищем, найважливіші природні процеси на планеті Земля з погляду розвитку людства як біологічного виду в умовах природного планетарного розвитку і штучних змін. Наведено численні приклади екологічних ситуацій в Україні та зі її межами. Значна увага приділена теоретико-методологічним аспектам екогеографії, по-новому розглянуто еквівалентність обміну між державою, природою і людиною.

Кожен розділ устаткований контрольними запитаннями, завданнями і списком рекомендованої літератури. У кінці книги подається глосарій. За змістом посібник відповідає програмі навчальної дисципліни “Екогеографія України” для студентів вищих навчальних закладів.

Автор посібника – Олена Гавриленко – доцент кафедри фізичної географії та геоекології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, дослідниця сучасних геоекологічних проблем України, антропогенного впливу на ландшафти України, різних аспектів геоекологічного обґрунтування проектів природокористування.

 

 

Галян О. Експериментальна психологія : навч. пос. / О. І. Галян, І. М. Галян. – К. : Академвидав, 2012. – 400 с. – (Альма-матер). ISBN 978-617-572-032-5.

Пізнання психологічної реальності – це складний і делікатний процес. Крім теоретичних знань, уміння чути, бачити і осмислювати, він потребує здатності тактовно, кваліфіковано здобувати необхідну інформацію експериментальним шляхом. Передумови цього – опанування методів, інструментарію, технік еспериментальної психології, раціональне планування, ретельна підготовка і науково вивірене здійснення психологічного експерименту.

Ці питання формують предмет і проблемну сферу експериментальної психології в системі психологічних дисциплін. Вони і становлять зміст навчального посібника, в якому розкрито сутність, специфіку, методологічний арсенал експериментальної психології, особливості і систему експериментальних досліджень, вимоги до оформлення їх результатів.

Посібник завершують додатки: “Галузеві експерименти в психології”, “Десять найжорстокіших дослідів у психології” і “Структурно-методологічний аналіз психологічних експериментів”. Також до послуг читачів – термінологічний словник і література.