Культпростір. Події

1.03.2014 – 7.03.2014

Двома датами позначена цьоготижнева культурна аура в Чернівцях. Це 200-річчя Тараса Шевченка і 65-річчя Володимира Івасюка. Журналісти місцевих газет звернули увагу на присвячені їм виставки й конкурси та деякі інші події. Так уже повелося, що для того, аби показати свою любов до визначної особистості, ми вдаємося переважно до атрибутики...

 

 

 

На огляд [на ювілейній виставці “Наш Шевченко” у Чернівецькому художньому музеї] подано майже п’ятдесят творів графіки, живопису, скульптури та прикладного мистецтва наших сучасників і художників минулого століття. Твори образотворчого мистецтва вагомо доповнюють майже дві сотні друкованих видань.
Лариса Курущак. Буковинська Шевченкіана // Буковина. – 2014. – 7 бер. (№ 18). – С. 3.

 

Побачити унікальні вишивки за мотивами поезій Тараса Шевченка можна в Художньому музеї на персональній виставці відомого буковинського майстра Михайла Покиданця. На виставці представлено більше півсотні творів. Ви побачите вишиті рушники, серветки, доріжки, більшість візерунків до яких розробив сам митець.
Валерія Чорней. Вишитий “Заповіт” // Молодий буковинець. – 2014. – 7-8 бер. (№ 27). – С. 10.

 

Обласний конкурс читців-декламаторів став традиційним на Буковині. Першого цьогорічного березневого дня... в Центральному палаці культури... зібралися шанувальники високого Шевченкового слова... У заключному турі взяли участь 27 читців, серед яких були аматори та професійні виконавці.
Людмила Черняк. “Хвилююче слово Пророка” // Буковина. – 2014. – 7 бер. (№ 18). – С. 3.

 

Нещодавно завершився другий тур обласного конкурсу серед 56 хорових колективів музичних шкіл та шкіл мистецтв, присвяченого 200-річчю від дня народження Т. Шевченка. Учасники (це 1406 учнів) виступали в чотирьох номінаціях: хори молодших класів, хори середніх класів, хори хлопчиків, хори старших класів.
Людмила Черняк. Наша дума, наша пісня... // Буковина. – 2014. – 7 бер. (№ 18). – С. 3.

 

У Чернівецькому обласному меморіальному музеї Володимира Івасюка розгорнута виставка... Виставку... відкрили 5 лютого та приурочили дев’ятнадцятій річниці з дня смерті письменника. На ній репрезентовані видання із книгозбірні Михайла Івасюка, переважно з автографами авторів, родинні світлини, поштівки.
Ярина Славич. Хто міг тримати у руках цього “Кобзаря” 1860 року видання? Невже і сам Тарас Шевченко? // Свобода слова. – 2014. – 6 бер. (№ 9). – С. 18.

 

...у Чернівецькому обласному меморіальному музеї Володимира Івасюка відкрита виставка “Шевченкіана Ореста Криворучка”, на якій відвідувачі зможуть побачити найкращі зразки з колекції художника та роботи, присвячені композитору. На виставці представлено понад 400 експонатів, серед них 200 екслібрисів різних авторів.
Олена Логінова. “Я так люблю її, мою Україну убогу...” // Буковинське віче. – 2014. – 6 бер. (№ 10). – С. 1.

 

...прізвище Сергія спершу опинилося у short-листі (243 авторів) другої Всеукраїнської премії “Фотограф року – 2013”, а згодом – серед переможців конкурсу. У номінації “Ню/Еротика” (професійна категорія) С. Ахременко посів перше місце. Церемонія нагородження відбулася минулої п’ятниці, 28 лютого, у столичному Центрі сучасного мистецтва “М17”.
Ольга Шупеня. З гідним суперником – стаєш кращим: чернівчанин Сергій Ахременко здобув перше місце у національному фотоконкурсі // Погляд. – 2014. – 6 бер. (№ 10). – С. 22.

 

 

На зображенні – екслібрис Ореста Криворучка для Художнього музею в Вільнюсі. Джерело – www.uk.wikipedia.org