Культпростір. Події

П’ятниця, 14 березня 2014 р.

8.03.2014 – 14.03.2014

Як і передбачалося, після “кримської” тематики друге місце на цьоготижневих чернівецьких шпальтах займає тематика “шевченківська”. Урочистості, вечори поезії, виставки образотворчого мистецтва і вишивки... Воно ніби й на благо. Але ж погодьмося, поклавши руку на серце: це зовсім не через любов до “садків вишневих”, “мені тринадцятий минало”, “реве та стогне” і “як умру то поховайте”. Усе це через нашу десяткову систему числення – коли на 9-10 березня випали круглі двісті років від народження без сумніву великого поета. Поезія Шевченка найкраще звучить тоді, коли в ній є потреба. Коли ж це робиться “для галочки”, то духовна культура втрачає сенс.

На початку тижня Богдан виступав і в Чернівцях. На Центральній площі відразу зібралося кілька десятків людей... Хлопець відкритий до людей... коли виконує інструментальну версію “Реве та стогне Дніпр широкий”, співають усі присутні на площі.
Руслан Козлов, Уляна Романюк. Музичний екстремізм у центрі Черніввців: Після виступу на київському Євромайдані хлопець на ім’я Богдан став відомим на всю Україну // Версії. – 2014. – 13 бер. (№ 11). – С. 15.

 

“Концептуальні утопії” – така назва мистецького проекту художника-графіка Олега Любківського. У галереї “SweetArt-Знання” відбулася зустріч з автором. Олег Любківський прочитав на зустрічі і свої нові літературні тексти.
Тетяна Спориніна. Репетиція свободи...: Мистецька зустріч з Олегом Любківським // /Версії. – 2014. – 13 бер. (№ 11). – С. 15.

 

Кращі творіння обдарованих дітей Буковини представили на виставці-конкурсі “Нові імена” у Чернівецькому художньому музеї. ...Це роботи учнів художніх шкіл та мистецьких студій Буковини.
Валерія Чорней. Прекрасний кольоровий світ: Дві сотні мистецьких робіт перетворили музей на казкову дитячу країну // Молодий буковинець. – 2014. – 14 бер. (№ 29). – С. 10.

 

Кафедра суспільних наук та українознавства Буковинського державного медичного університету організувала цікавий захід “Рідне Шевченкове слово”, присвячений 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка... Студенти із задоволенням декламували поезії Т. Шевченка українською, арабською, французькою мовами і мовою хінді.
Тетяна Требик. “Заповіт” декламували італійською // Буковина. – 2014. – 11 бер. (№ 20). – С. 3.

 

...перед пам’ятником Тарасові Шевченкові вишикувалася велика колона інтелігенції, представників громадських організацій, установ та організацій краю, щоб вклонитися... й покласти квіти шани до постаменту...
Людмила Черняк. В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля...: Урочистостями на велелюдному майдані Буковина вшанувала величний 200-річний ювілей Тараса Шевченка // Буковина. – 2014. – 11 бер. (№ 20). – С. 1.

 

У центрі виставкової зали привертала увагу інсталяція “Цвіт Майдану” Артема Присяжнюка... Попереду на всіх чекала ще й виставка майже восьми десятків живописців, графіків, скульпторів... Кількісно експозицією справді варто пишатися. Але якщо її підігнали в той самий спосіб, що й раніше, що й раніше, будуючи, так звані, тематичні виставки до відомих дат.
Мирослав Лазарук. Дух Євромайдану на “Вернісажі” // Молодий буковинець. – 2014. – 14 бер. (№ 29). – С. 9.

 

...у Чернівецькому обласному палаці “Юність Буковини” відбувся третій етап дитячої мистецької акції “Поезія Шевченка у вишивці”... було представлено 48 найкращих робіт школярів з усієї області.
Марія Ластівка. І “Лілею”, і “Катерину”, і самого Кобзаря // Буковинське віче. – 2014. – 13 бер. (№ 11). – С. 1, 4.

 

 
На зображенні – фрагмент виставки-конкурсу “Нові імена”. Джерело – www.oblosvita.com