“Низько схиляємо голову”. Виставка-роздум про ще одну дату, яка змушує замислитися

Четвер, 27 березня 2014 р.

Цими днями минає 70 років від дати, яка для Чернівців виявилася доленосною – 29 березня. Цього дня 1944 року радянські війська зайняли місто над Прутом, звільнивши його від німецьких та румунських загарбників. Як воно завжди трапляється при переділі держав – за рахунок військової сили.

 
Перша половина 40-х років ХХ століття була, мабуть, найбільш трагічною в історії чернівецьких східноєвропейців. Зміна окупантів раз-по-раз ні до чого доброго не приводила, господарське життя буковинського краю, і без того кволе, не встигало відновлюватися. Кожен з режимів установлював свої правила, або змушуючи непокірних до покори, або знищуючи найбільш тривких. Єдина різниця полягала в засобах і прихованості чи відкритості планів. На початку 1944 року населення Чернівців було вкрай виснажене воєнними операціями, економічним визиском, відтоком населення, румунською політикою денаціоналізації.
 
Жертвам воєнних лихоліть та історичних махінацій присвячено виставку-роздум у Муніципальній бібліотеці імені Анатолія Добрянського. Виставка має назву “Низько схиляємо голову”. Тут читачі зможуть поглибити свої знання з історії міста, гортаючи видання з історії, зокрема монографію, видану до 600-річчя Чернівців “Чернівці: історія і сучасність”, нариси з історії Чернівців Олександра Масана та Ігоря Чеховського “Чернівці 1408–1998”, книг зі спогадами учасників тих днів та інші дослідження, які повертають нас у ті складні історичні моменти.
 
Запрошуємо чернівчан не бути байдужими до свого рідного міста над Прутом.