Культпростір. Події

П’ятниця, 4 квітня 2014 р.

29.03.2014 – 4.04.2014

Як ніколи багатим постало в міських газетах чернівецьке мистецьке життя! Останній тиждень запевнив нам і велику кількість заходів (більше десятка подій), і широкий спектр культурних “прошарків” (музикування, книго- і кінописання, малярство, лицедійство, декоративно-ужиткове мистецтво, знімкування). Тож замовкаємо і передаємо слово їй – культурі.

 

 

У філармонії відбувся заключний концерт переможців обласних виконавчих конкурсів “Об’єднаймося, брати мої” та обласного туру Всеукраїнської мистецької програми “Нові імена”. У ньому взяло участь понад 300 кращих виконавців мистецьких навчальних закладів Буковини.
Н. Будна. Виступили переможці конкурсу “Нові імена” // Молодий буковинець. – 2014. – 31 бер. – 1 квіт. (№ 36). –С. 5.

Концерт під такою назвою відбувся минулого тижня в обласній філармонії. Програма вечора стала без перебільшення подією у культурному житті міста, і вишукана чернівецька публіка стала свідком справжнього діалогу сучасної музики України і Польщі... Диригував Роман Ревакович (Варшава) – відомий польський музикант і композитор.
Яніна Білінська. “Польсько-українські діалоги” // Буковина. – 2014. – 1 квіт. (№ 25). – С. 4.

Минулими вихідними, 30 березня, у Чернівецькій філармонії відбувся благодійний концерт-реквієм “Світлій пам’яті “Небесної сотні”. До сороковин”. Як повідомили організатори, кошти від цього концерту будуть перераховані сім’ям загиблих чернівчан... На жаль, керівництво філармонії про загиблих згадує лише з дозволу владників.
Діонісія Кернична. Дім музики з бездуховним наповнення // Час. – 2014. – 3 квіт. (№ 13). – С. 10.

Нова збірка поезій Пауля Целана “Від порога до порога” у перекладі Петра Рихла побачила світ у чернівецькому видавництві “Книги–ХХІ”... Книжка вийшла у серії “Меридіан серця. Бібліотека німецькомовної літератури”, в якій свого часу були опубліковані твори Ольги Кобилянської, Інгеборги Бахман, Зельми Меербаум-Айзінгер, Юри Зойфера, Мартіна Поллака...
В. Чорней. Побачила світ нова збірка Пауля Целана // Молодий буковинець. – 2014. – 31 бер. – 1 квіт. (№ 36). – С. 5.

У Чернівцях вийшла книга відомого австрійського письменника Мартіна Поллака, який пише про історію свого роду під час війни та батька-нациста... Книга поповнила серію “Меридіан серця. Бібліотека німецькомовної літератури”...
Валерія Чорней. Книга сина про батька-нациста // Молодий буковинець. – 2014. – 4–5 квіт. (№ 38). –С. 8.

У Чернівцях відбулася презентація нової книги українського поета Андрія Любки “Спати з жінками”, виданої міжнародною літературною корпорацією “Meridian Czernowitz”... На презентації автор розповів про те, що значить для нього спати з жінками, а також як він уперше відчув власне серце та як пережив “кінець світу”.
Руслан Козлов. Андрій Любка: “Наші люди – це живі артефакти” // Версії. – 2014. – 3 квіт. (№ 14). – С. 16.

Днями до 12 річниці Культурно-мистецького центру “Українська книга” відбулася мистецька зустріч з переглядом документального фільму про французького філософа, засновника реконструкції Жака Дерріда, роботи якого мали великий вплив на сучасну теорію літератури на філософії... Також гостям були представлені книги Жака Дерріда...
Марія Керер-Ластівка. Христина Венгринюк: “Жак Дерріда – один з тих, хто формував нову свідомість сучасної людини” // Буковинське віче. – 2014. – 3 квіт. (№ 14). – С. 2.

Новим стипендіатом Meridian Czernowitz став поет і прозаїк Герхард Фалькнер. До Чернівців автор приїхав, аби створити арт-книжку. Видання стане книгою-відповіддю на ту, що свого часу видав Пауль Целан зі своєю дружиною, французькою художницею Жизель Целан-Лестранж.
Німецький письменник створить арт-книжку в Чернівцях // Свобода слова. – 2014. – 4 квіт. (№ 13). – С. 2.

На факультеті іноземних мов Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулися тематичні читання, приурочені 450-й річниці від дня народження Уїльяма Шекспіра. Студенти змагалися в двох номінаціях – декламація та театральна постановка.
Іванна Стеф’юк. Шекспірівські читання // Буковина. – 2014. – 4 квіт. (№ 26). – С. 4.

З Кам’янця-Подільського привезли різні за техніками художні роботи. Картини, вишиті соломою, кольорова графіка, акрил, олійний живопис, скульптура... У Чернівцях у Центрі культури “Вернісаж” відкрилася виставка на різний художній смак... кафедри мистецьких дисциплін Кам’янець-Подільського університету імені Івана Огієнка.
В. Чорней. У “Вернісажі” – вишивка соломою... // Молодий буковинець. – 2014. – 4–5 квіт. (№ 38). –С. 8.

У Чернівецькому художньому музеї відкрито ... виставку [художниці-фотореалістки Надії Чинуш] “Чорно-біле кіно”. Можна побачити майстерно виписані портрети, які нагадують документальні фото... На виставці представлено 16 графічних робіт.
В. Чорней. “Малюю тоді, коли бачу щось неповторне в людині” // Молодий буковинець. – 2014. – 4–5 квіт. (№ 38). –С. 10.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
На фото – німецький письменник Герхард Фалькнер у Чернівцях. Джерело – http://www.meridiancz.com