Наші нові надходження

Вівторок, 29 квітня 2014 р.

З краю п’яти січей – міста Нікополя на Дніпропетровщині – бібліотека отримала низку новинок. Це видання, присвячені українській минувшині, якою багата нікопольська земля.

Саме на території Нікопольського району в XVI–XVIII століттях було розміщено п’ять Запорозьких січей. Крім того, неподалік Нікополя 1971 року було знайдено золоту скіфську пектораль. Як бачимо, нікопольці попри всі лихоліття намагаються зберегти свою історичну пам’ять. До прикладу, вже другий рік там відбувається конкурс “Край п’яти Січей”, де журі оцінює дитячі малюнки і вірші на тему козацтва і Скіфії. Цього року за сприяння нашої бібліотеки участь у такому конкурсі взяли юні чернівчани (детальніше про це – у дописі за 24 квітня http://dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news?id=429795).

Ми щиро вдячні завідувачці бібліотечно-інформаційного центру “Слово” Ларисі Білоцерковській за організацію конкурсу, за надіслані призи і, звісно, за книжкові подарунки!

 

 

Скіфи : одяг та орнаменти / [упор., ред. Лариса Білоцерковська, автор тексту і мал. Сергій Тороп]. – Нікополь : БІЦ “Слово”, 2013. – 28 с. – (На допомогу майстрам; вип. 1).

Серія “На допомогу народним майстрам”, яку ініціювали в бібліотечно-інформаційному центрі “Слово”, знайомить з українською минувшиною. Перший випуск присвячений вивченню скіфського одягу і різними видів скіфського орнаменту.

Скіфська культура обіймала величезний світ кочових і напівкочових племен, які мешкали на широких просторах степової Євразії – від Дунаю до Великої Китайської стіни. Скіфський одяг вирізнявся вишуканістю і був ідеально пристосований до умов кочового життя й помірного клімату (до речі, від скіфів давні греки навчилися носити чоботи, шапки з вухами, штани і шерстяні плащі). Згодом скіфський стиль ліг в основу моди, яка протрималася на східнослов’янських землях аж до XVIII століття.

У випуску проаналізовано численні археологічні знахідки, зокрема славнозвісну золоту пектораль з Товстої Могили, що на Нікопольщині. На думку багатьох дослідників, орнаменти були для скіфів оберегами, своєрідними паспортами та візитівками давніх родів. Вивчення скіфських орнаментів та їх значення в житті скіфів триває й досі. Кожна нова знахідка збагачує уявлення про їх різноманіття, типові кольори.

Розміщені тут матеріали можна використати як для створення різноманітної сувенірної продукції, так і для пізнання історичного минулого.
Редакція видання планує наступні випуски, які будуть присвячені скіфській міфології, зброї й курганам, дніпровським плавням, ремеслам Нікопольщини.
 
 

 

Запорозькі козаки : атлас для школярів / [упор., ред. Лариса Білоцерковська, автор мал. Сергій Тороп]. – Нікополь : БІЦ “Слово”, 2013. – 34 с. – (Мій рідний край / Нікопольщина : козацтво; вип. 1).

Атлас для школярів присвячений найбільш яскравій сторінці історії України – козацькій добі. Виконуючи запропоновані тут завдання (розмальовування ілюстрацій, робота з контурними картами та інші), діти отримають уявлення про те, як виглядала Запорозька Січ і звідки походить її назва, які посади і чини були в запорозьких козаків, що таке Великий Луг, якою була козацька зброя, як відбувалися походи та багато іншого. Наприкінці видання можна прочитати прислів’я і приказки про козаків, а для найдопитливіших буде цікавою “Козацька абетка” – міні-енциклопедія про козацькі клейноди, посади, одяг, зброю, територіальні й географічні назви, побут і звичаї.

Автор малюнків – нікопольський краєзнавець Сергій Тороп – брав участь у багатьох експедиціях, більше двадцяти років вивчає козацьку зброю і збирає народні перекази про запорожців. Його художні графічні роботи, присвячені історичній тематиці, друкувалися в українській пресі, використовувалися при оформленні книжок, буклетів і навіть при створенні документальних фільмів.

Атлас безумовно сподобається нашим маленьким читачам і їхнім батькам. Бібліотечно-інформаційний центр “Слово” започаткував цілу серію навчально-розвивальних видань “Мій рідний край”, у якій ітиметься про славне історичне минуле України.

 

 

Такий цікавий перекидний календар на 2014 рік тепер прикрашає нашу бібліотеку. Присвячено його 525-й річниці першої документальної згадки про українське козацтво (під 1489 роком згадує про козаків польський письменник і хронограф Марцін Бєльський у своїй “Хроніці польській”).

Майстерно розмальований Ігорем Степановим і Олександром Комяховим календар на всіх дванадцяти сторінках подає важливі дати з козацької історії: щорічна Козацька рада (1 січня), заснування Запорозьких Січей, обрання гетьманом Богдана Хмельницького, наказ цариці Катерини ІІ про зруйнування Січі (1775), лист-відповідь запорожців турецькому султанові (1672–1674) та інші.

Видання доповнено дисковим вічним календарем на 2001–2028 роки у вельми зручній розробці й оригінальному оформленні.

Автор ідеї календаря – Олег Фельдман, підібрав історичні дати краєзнавець Мирослав Жуковський, написи виготовили Ігор Степанов і Ольга Верменич, а надруковано календар у рекламно-поліграфічному центрі “Січ”.