Культпростір. Події

Четвер, 8 травня 2014 р.

1.05.2014 – 8.05.2014

Із місцевих газет, що вийшли за останні півтора тижня, чернівчани мали змогу дізнатися про дещицю культурних подій, які, на відміну від подій політичних і соціальних, не дуже активно трясуть Чернівцями. Попри це, залишається маленький промінець надії, що покращення таки прийдуть...

 


У Чернівцях знімали епізоди до художнього фільму “Гніздо горлиці” – про історію заробітчанки-буковинки. Режисер стрічки – Тарас Ткаченко... Сценарій до фільму “Гніздо горлиці” написав чернівчанин Василь Мельник, який раніше отримав премію “Коронація слова”. Вперше знімальна група приїжджала на Буковину – відбирати натуру. Потім ще раз – будувати декорації. А з 13 квітня почали знімати: перший знімальний день припав на Вербну неділю.
Наталія Фещук. Пролітаючи над гніздом горлиці... // Чернівці. – 2014. – 1 трав. (№ 18). – С. 5.

У Художньому музеї відкрили виставку пам’яті художника Василя Ковалюка... Виставку назвали “Колодязь чистої води”. Представлені на ній роботи створені художником у різний час, з різним настроєм, за різних обставин, але усі ці полотна огортає і об’єднує світла, прозора печаль, меланхолія.
Розмова з Богом / сторінку підготувала Олена Росинська // Погляд. – 2014. – 1 трав. (№ 17). – С. 18.

В міській бібліотеці-філії № 21 відбулася презентація книг відомого буковинського письменника, поета-пісняра Василя Васкана. Поет презентував свої нові поетичні збірки “Школа моя чистороса”, “Веселкові акорди” і “Ти у мене одна”.
К. Васильчук. “Чисті роси поета” // Буковинське віче. – 2014. – 7 трав. (№ 18-19). – С. 4.

У Чернівцях у супроводі симфонічного оркестру Львівського Національного тексту ім. Заньковецької виступили незрячі вокалісти з різних куточків України. У концерті взяли участь 14 незрячих артистів. Найочікуванішим був виступ Зери Кіраджиєвої, яка прибула з окупованого Криму. Вона виконала пісню українською мовою – “Намалюю тобі зорі”.
Руслан Козлов. Світло музики, що пронизує темряву: У філармонії виступили незрячі вокалісти з України та Грузії // Версії. – 2014. – 8 трав. (№ 19). – С. 2.

В Академічному палаці відбувся творчий вечір поета і композитора Марка Файнера, присвячений традиційно Дню перемоги і Майдану. Марко Файнер дуже шанує покоління, яке пройшло війну. До нього, цього покоління, належав і його батько... Марко Файнер запросив на творчий вечір своїх побратимів, з якими місяцями пліч-о-пліч стояв на Майдані.
Михайло Торищак. День перемоги і Майдан: свято зі сльозами, або Вони йшли за честь і гідність // Свобода слова. – 2014. – 8 трав. (№ 18). – С. 18.

На поетичному фестивалі “Від Гуцулії – до кряжів донецьких” відбулася презентація нової збірки лауреата Шевченківської премії Василя Герасим’юка... [Збірка “Кров і легіт”] вийшла в Чернівцях і стала четвертою книгою серії “Третє тисячоліття: українська поезія”.
Людмила Черняк. “Нехай любов не спить...” // Буковина. – 2014. – 8 трав. (№ 34). – С. 4.

[Мирослав Лазарук на поетичному форумі Всеукраїнського фестивалю поезії “Від Гуцулії – до кряжів донецьких”] відрекомендував лауреата 2014 року – поета, прозаїка і літературного критика зі Львова Віктора Палинського, який удостоївся цього високого визнання за поетичну книгу “Спогадання міту”.
Анна Янушевська. Віктор Палинський поповнив когорту лауреатів літературної премії “Князь роси” імені Т. Мельничука // Буковина. – 2014. – 8 трав. (№ 34). – С. 4.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
На фото – поет Василь Герасим'юк. Джерело – www.chnu.cv.ua