Наші нові надходження

Середа, 14 травня 2014 р.

Письменниця Софія Майданська, перебуваючи днями в стінах Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського, подарувала для читачів бібліотеки свою нову книгу (перевидання трьох відомих романів) і музичну антологію з нагоди 200-річчя Тараса Шевченка, окреслену її передмовою “Шевченко і музика”.

 

 

 

 

 

Майданська С. Сподіваюся на Тебе : романи / Софія Майданська. – К. : Преса України, 2013. – 576 с. – (Літературна агенція “Банкова, 2”). ISBN 978-966-472-141-4.

У новій книзі Софія Майданська пропонує читачам свою велику прозу – романи “Землетрус”, “Діти Ніоби”, “Сподіваюся на Тебе”. Раніше вони виходили окремими книгами і публікувалися на шпальтах літературно-мистецьких часописів. Сьогодні ці романи, як також інші твори письменниці, залишаються цінними зразками сучасної української літератури.

...це ще страшніший поштовх, що руйнує кожного нас ізсередини і розсипає в пил... коли залишається лише гора механічних уламків людської волі, в якій свище вітер...

Ми опинилися в Соборі. Пречиста, що якраз відштовхнулася од землі і тихо здіймалася вгору, помітивши нас, застигла і розвела руки, наче хотіла од чогось захистити, від того, що іще буде, чи від того, що вже було?.. Усміхаючись лише кутиками вуст, вона уважно дивилася на нас і мовчала” (Софія Майданська, “Землетрус”).

Творчість Софії Майданської у прозі припадає на кінець ХХ століття й позначена яскравим біографізмом, специфічним емоційним темпоритмом духовного надриву та численними культурологічними ремінісценціями” (Ольга Карабльова).

Елегійно-медитативна, ніжна, тривожна проза. До цих текстів хочеться дібрати саундтрек. Щось класичне, поліфонічне, мінливо-настроєве... Кажуть: «скрипка плаче». Але мінор Софії Майданської – флеровий і наче осяйний” (Аніта Грабська).

 

 
 
Пісенна Шевченкіана / [упор. Оксана Івасюк, передм. Софії Майданської]. – Чернівці : Букрек, 2013. – 320 с. ISBN 978-966-399-545-8.

Поезія Тараса Шевченка залишається невичерпним джерелом натхнення для українських композиторів і народної музичної творчості. Пісенна шевченкіана вражає своєю свіжістю й різнобарвністю.

До ювілейного видання увійшли нотні твори класиків українського музичного мистецтва і тексти пісень. Це перше видання, що містить в такому обсязі відомі та маловідомі музичні твори на слова Тараса Шевченка.

На його поезії створено 250 творів різних музичних форм, а загалом написали музику 120 композиторів, зазначає упорядник Оксана Івасюк. Тут же зацікавлені читачі знайдуть 21 пісню для голосу, 28 хорових творів, у тому числі два варіанти “Заповіту” (з музикою Гордія Гладкого в обробці Кирила Стеценка і з музикою Станіслава Людкевича), а також два музичні твори, присвячені Шевченкові.

Видавнича команда подбала про повноту збірки: твори увінчано довідками про композиторів і детальною бібліографією пісенної шевченкіани.

Шевченко – це трагічний портрет української нації, в якої недовіра, вироблена обставинами вікових зрад і політичних шахрайств, змінюється довірливістю дитини, яка, обпікаючи руки об вогненну квітку, все одно тягнеться до неї. Глибоку замкнутість, яка волає: «В цій широкій пустелі мені тісно, я сам, давить мене самотність», затоплює така благодатна, щедра повінь таланту, яким можна наситити всі духовні пустелі Всесвіту” (Софія Майданська, “Шевченко і музика”).

 

 

 

Софія Майданська (нар. 1948) – українська письменниця родом з Буковини, авторка прозових, поетичних і драматичних творів, книжок для дітей, перекладів, численних сценаріїв, лібрето, режисер-постановник літературно-музичних вистав. Лауреат літературних премій “Благовiст” (1997) та iм. Олеся Гончара (1998), нагороди ім. Лесі та Петра Ковалевих (1997, США). Твори Софії Майданської перекладено англійською, білоруською, болгарською, латвійською, литовською, польською, португальською, російською, румунською, шведською мовами.